Afbeelding
dinsdag 20 november 2018, 13:07

Koorgroep Welberg begonnen met voorbereiding Adventsconcert

WELBERG – Het is normaal gesproken geen groot nieuws, de repetitie van een koor. In het geval van de koorgroep Welberg is dat wel het geval. Het is namelijk de aftrap naar het jaarlijkse Adventsconcert. Samen met het Kamerorkest Divertimento en solist Noël Casteleijn en onder leiding van dirigent Martien van Gaans ging men enthousiast aan de slag.

Weerzien van goede vrienden

Vrijdagavond, rum vóór aanvang van de repetitie was het al gezellig druk aan de bar in gemeenschapshuis de Vaert. Leden van de koorgroep Welberg kwamen één vooréén binnengedruppeld. Elkaar hartelijk groetend, hier en daar een grap en grol en nog even genieten van een biertje of een kopje koffie. Voor de leek een weerzien van goede vrienden, in de praktijk blijkt dat ook zo te zijn. De koorgroep is namelijk geen vereniging die elkaar wekelijks treft. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden komen de leden niet alleen uit Welberg. Het is een projectkoor wat zijn oorsprong vindt in het kerkkoor van de St. Annaparochie, de Vaertsingers en onder andere “de meisjes van Zr. Monique”. Vanaf eind augustus beginnen de repetities. De heren en dames oefenen ieder afzonderlijk van elkaar, maar op vrijdag repeteren ze samen.

Het orkest is al druk in de weer

Als de leden nog gezellig aan het bijpraten zijn is het orkest al druk aan de slag. De stukken worden één voor één doorgenomen en dirigent Martien van Gaans geeft nog de nodige aanwijzingen. Er is nog het nodige te doen, maar het is ook pas de eerste keer dat dat orkest samen oefent. Bert Hornman, lid van het koor en verantwoordelijk voor de vertaling van de teksten en het programmaboekje, heeft wel even tijd om te vertellen. “Het Adventsconcert is door Leo Hulshof en Martien van Gaans een jaar of negen geleden opgezet. Samen maken zij het programma. Ze kiezen de titel en aan de hand daarvan worden muziekstukken gekozen die daarbij passen. Omdat deze stukken zelden in het Nederlands zijn mag ik aan de slag om deze te vertalen. Vaak is dat best lastig, omdat de tekst ook in het Nederlands de sfeer juist moet weergeven. Dit jaar heet het concert ‘De dag die komt’. Alle stukken, volgens mij negentien in totaal, hebben betrekking op dit thema. Sommigen zijn licht en anderen meer donker, precies zoals het gaat. Van dag naar nacht, van licht naar donker en weer naar licht.”

De eerste noten klinken, de repetitie begint

Als de leden van het koor aanschuiven bij het orkest is het tijd voor het serieuze werk. Martien van Gaans geeft ieder een plekje en heft aan. Alle stukken worden doorgenomen en geoefend. Het is vaak flink aanpoten, maar ieder zet zijn beste beentje voor. Zelfs Zr. Monique, hoeveel kinderen in Welberg hebben van haar geen zangles gehad, zingt ingespannen mee. Omringd door ‘haar meisjes’ volgt ze de aanwijzingen op. Het koor repeteert nog één keer samen met het orkest. De uitvoering is op 2 december aanstaande, om half drie in de Hervormde kerk.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant