dinsdag 18 december 2018, 10:40

Opening Fort Henricus verder uitgesteld vanwege grondverzakking

STEENBERGEN – De feestelijke opening van Fort Henricus zal pas in het voorjaar van 2019 plaatsvinden. Na de eerdere vertraging vanwege het gras dat door de droogte niet wilde groeien, is het nu de verzakking van de grondwal die roet in het eten gooit. Natuurmonumenten, eigenaar van het fort, heeft laten weten dat er grond op de houten balken en tegen de wanden is gezakt. Het fort moet nu eerst worden hersteld.

De ophoging van de grondwallen van het fort is in twee fasen gebeurd. Eind juni 2018 was dat klaar en daarna werden de brug en de uitkijktoren geplaatst. Alle betrokken partijen hoopten afgelopen oktober met een feestelijke publieksdag het fort te kunnen openen. Maar door de extreme droogte van de afgelopen zomer bleek het gras onvoldoende te zijn aangegroeid waardoor uitstel noodzakelijk was. 

Veiligheidsmaatregelen

Na deze tegenvaller moest Natuurmonumenten vervolgens constateren dat er spanning stond op de houten wanden bij de doorgang in de grondwal. Na onderzoek door de aannemer en constructeur werd de verzakking vastgesteld. “Inmiddels zijn er de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen, zoals bouwhekken die ervoor moeten zorgen dat het publiek er niet bij kan. Overigens is de stalen constructie van de toren en de toren zelf intact gebleven”, zo meldt het College van Burgemeester en Wethouders. 

Voor het einde van 2018 zal er een plan van aanpak worden opgesteld, waarna in januari 2019 de herstelwerkzaamheden zullen plaatsvinden. Volgens de gemeente zal er daarna toegewerkt worden naar de feestelijke opening van Fort Henricus in het voorjaar van 2019. 

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant