Afbeelding
zaterdag 5 januari 2019, 08:23

Gezellige gecontroleerde fik: kerstboomverbranding Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – Hoelang de traditie al in stand wordt gehouden weet teamleider Johan Luijks van het brandweercorps Nieuw-Vossemeer niet. “Maar toch al zeker meer dan dertig jaar. Wij bestempelen het als ‘cultureel erfgoed’. Dat is het natuurlijk niet, maar het is een traditie die we toch graag in ere willen houden. Vooral de kinderen genieten er van en het is een prima manier om de kerstbomen in ons dorp te verzamelen”, zo vertelt de bevelvoerder.

Gisteravond ging de vlam in een kleine 500 kerstbomen die waren verzameld op de  ‘vaste stookplaats’ in de buurt van de brandweerkazerne. Hier werd vanuit een cabine het verloop van de kerstboomverbranding becommentarieerd en konden bezoekers tegen een luttel bedrag een ‘chocomelletje’ bestellen. Ook maakte de speaker bekend op welke lotnummers een prijs was gevallen. Tien inleveraars van bomen konden worden verrast met een VVV-cheque, geschonken door gemeente Steenbergen.

Geen Scheveningse toestanden

“Voor je er over begint: we hebben alles keurig formeel geregeld. De vergunning is er en we houden een stevig oogje in het zeil om een situatie als in Scheveningen te voorkomen”, zegt Johan Luijks. Hij legt uit dat de vuurstukjes die door de wind worden meegevoerd – het zogeheten ‘vliegvuur’ - meteen worden besproeid. “Dat hebben we altijd al zo gedaan, waardoor er geen sprake is van enig gevaar richting het dorp”.

Teamleider Luijks licht toe dat niet alle bomen van het dorp zelf komen. “We hebben circa 150 lotjes verstrekt voor ingeleverde bomen. De overige bomen halen we op bij Intratuin, de Formido, Boerbond Bergen op Zoom en nog een bouwmarkt”.

Nieuwe vrijwilligers gevraagd

Johan Luijks maakt meteen van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat het brandweerteam Nieuw-Vossemeer naarstig op zoek is naar vrijwilligers die het hechte groepje brandweerlieden komen versterken. “Elke eerste zaterdag van de maand houden we tussen 10:00 en 12:00 uur ‘open huis’. Wie dan wil kennismaken met brandweer Nieuw-Vossemeer is van harte welkom. Ik nodig belangstellenden uit om dan langs te komen. We kunnen laten zien wat onze werkzaamheden inhouden en dat we een prettige ploeg zijn om er deel van uit te maken”.

Jeugdbrandweer

De teamleider vertelt ook over de jeugdbrandweer die thans wordt opgezet. “We hebben kleding en uitrusting voor de jeugd beschikbaar. De jongeren krijgen een opleiding en leren van alles over het brandweer vak. Zo krijgen we een kweekvijver voor onze toekomstige teamleden”.

Interesse?

Wie interesse heeft en er over denkt om vrijwilliger te worden bij de plaatselijke brandweer kan dit altijd even bekendmaken door een berichtje te sturen naar: johan.luijks@brandweermwb.nl. De brandweer heeft ook een website waar informatie te vinden is: www.brandweer.nl/middenwestbrabant.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen en ook foto’s van Niek Perdaems

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant