Afbeelding
vrijdag 15 februari 2019, 15:00

D66 wil oplaten ballonnen bij evenementen ontmoedigen

STEENBERGEN – De fractie van D66 wenst dat er nu en in de toekomst geen ballonnen meer worden opgelaten bij evenementen in de gemeente. De partij wil dit omdat de restanten volgens hen in het zwerfvuil belanden wat problemen oplevert voor dieren. De leeggelopen ballonnen worden door dieren aangezien voor voedsel en het opeten daarvan overleven ze niet. Wethouder Wilma Baartmans reageerde positief op het voorstel in de oordeelvormende vergadering.

“Wij zijn er geen voorstander van om het oplaten van ballonnen bij wet te verbieden, maar ons voorstel is dat de gemeente actief in gesprek gaat met organisatoren om het te ontmoedigen. Goed nieuws is dat er al een aantal verenigingen mee zijn gestopt”, aldus Eric van der Spelt (D66).

De wethouder kon zich helemaal vinden in dit voorstel. “Ik heb ook die afschuwelijke foto’s gezien van dieren die de ballonnen opeten en daaraan doodgaan. Ik zal het in ieder geval bij het Evenementen Platform Steenbergen (EPS) aankaarten. Ook kan het in de gemeentelijke informatiepagina die sinds kort weer in de krant staat om te zorgen dat zoveel mogelijk verenigingen het weten. Op internet zijn genoeg alternatieven te vinden, zoals bellenblazen of bloemen strooien.”

Foto: Het oplaten van ballonnen, zoals hier op Koningsdag 2017 in Dinteloord, is volgens D66 schadelijk voor flora en fauna.

Uit de Steenbergse Courant