Afbeelding
woensdag 20 februari 2019, 16:00

Echtpaar schenkt oorspronkelijke uurwerk Corneliuskerk aan de Welberg

WELBERG/STEENBERGEN – In de hal van het gemeentehuis staat sinds kort een mysterieuze machine. Een groot ijzeren gevaarte waarvan oorsprong en functie niet direct te herleiden zijn. Het is duidelijk niet van deze tijd, maar daarentegen wel goed onderhouden. Het antwoord komt van het Welbergse echtpaar Rien en Constance van Broekhoven dat de afgelopen veertig jaar zorg droeg voor dit uniek stukje cultureel erfgoed van de Welberg. Het betreft namelijk het uurwerk van de voormalige Corneliuskerk in het dorp waar Rien’s vader vele decennia de koster was. Nu het echtpaar zelf gaat verhuizen, werd het tijd om er een nieuwe bestemming voor te vinden en dat is dankzij tussenkomst van de gemeente Steenbergen gelukt.

Een bijzondere geschiedenis gaat schuil achter het uurwerk dat in 1929 in werking werd gesteld in de Corneliuskerk die een jaar al in gebruik werd genomen. Bijna vijftig jaar lang werd het met de regelmaat van de klok opgewonden door koster Louis van Broekhoven. Tot de gemeente de kerk in 1978, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan, een modern elektronisch aangedreven uurwerk schonk. De koster voorzag dat het origineel bij het oud ijzer terecht zou komen en vroeg aan zijn zoon of het misschien iets was voor diens nieuwe huis aan de Kapelaan Kockstraat. Rien had daar wel oren naar, kocht het uurwerk en zag zich vervolgens voor een fikse verbouwing geplaatst om het gevaarte ook daadwerkelijk, werkend en wel, in zijn woning te krijgen.

Vaste routine

Dat lukte wonderwel en de daaropvolgende veertig jaar zou hij, in de voetsporen van zijn vader, de klok opwinden. Vaker zelfs dan hem, want de gewichten konden uiteraard niet zo ver opgetrokken worden als in de kerktoren en dus was dagelijkse draaien aan het wiel een vaste routine in huize Van Broekhoven.
Maar ook voor Constance en Rien verstreek de tijd en dus besloot het echtpaar vorig jaar huis en tuin in te ruilen voor een Roosendaalse maisonnette. Het moment was daar om afscheid te nemen van het uurwerk. “We wilden graag dat het op de Welberg zou blijven, omdat het daar thuishoort,” aldus Rien. Wethouder Wilma Baartmans was het daarmee eens en ging op zoek naar een goede plek. Ze vond deze in gemeenschapshuis De Vaert. Omdat dit aan de vooravond van een grootse verbouwing staat, werd besloten het uurwerk tijdelijk in de hal van het gemeentehuis te stallen waar het voor iedereen te bezichtigen is.

Foto: Eigenhandig tilde Rien van Broekhoven (rechts) afgelopen dinsdag de wijzerplaat die veertig jaar in zijn huis hing naar buiten. Het uurwerk, dat ooit de klok van de Corneliuskerk op de achtergrond aanstuurde, werd al eerder naar de hal van het gemeentehuis verhuisd.

Uit de Steenbergse Courant