Afbeelding
zondag 17 maart 2019, 13:05

Leerlingen Zonneberg maken op speelse wijze kennis met muziek

KRUISLAND- De spanning stond op de gezichtjes van de muzikantjes te lezen, zaterdagmiddag in de Siemburg. Na weken van oefenen en repeteren was het eindelijk zover. De opvoering van hun concert, onder begeleiding van harmonie St. Caecilia.

Naarmate de klok van vieren dichterbij kwam, stegen de zenuwen. Vooral bij de ouders

Al ruim voor aanvang van het concert zaten ouders, broertjes, zusjes en opa’s en oma’s gereed. Het is tenslotte niet vaak dat je kind een concert mag geven. De muzikanten van St. Caecilia waren druk bezig met het stemmen van hun instrument, de meesters en juffen legden de laatste hand aan voorbereidingen en de sterren van de middag zaten, enigszins gespannen, te wachten. Voor de leerlingen van groep 3 en 4 van basisschool de Zonneberg was het concert het resultaat van wekenlang oefenen. De kinderen uit groep drie hadden een aantal liedjes geleerd, en of dat nog niet genoeg was, ze hadden ook geoefend met slagwerk. De kinderen uit groep vier hadden kennisgemaakt met een aantal verschillende blaasinstrumenten. Het doel van het concert is eenvoudig, kinderen op speelse wijze kennis laten maken met muziek.

Eva’s reis naar de muziek

Het concert ging van start met de titelmuziek van, hoe toepasselijk, ‘Back to the future’. Toepasselijk, omdat het concert ging over een meisje, Eva. Eva woont samen met papa, mama en haar grote broer Kees in een groot huis. Ze is dol op geluid. Op een dag hangt ze uit haar slaapkamerraam en hoort een geweldig geluid. Ze wordt er helemaal gelukkig van maar weet niet precies wat ze gehoord heeft, leest meester Mario voor. Groep drie zingt er een liedje over. “Luister goed, luister goed. Spits nu snel je oren!” klinkt het door de zaal. Iedereen rekt zich of staat op om de kleintjes beter te kunnen zien. Het verhaal gaat verder. Op haar iPod probeert Eva later het geluid op te nemen. Helaas. Wat ze ook opneemt, het geluid wat haar zo gelukkig maakte zit er niet bij. Omdat ze steeds ongelukkiger wordt besluiten haar ouders met haar en haar broer op reis te gaan. Op hun reis maken ze kennis met allerlei soorten muziek. Een heel alfabet aan instrumenten leert Eva kennen. Samen met St. Caecilia spelen en zingen de kinderen weer een lied. De vrolijke Samba geluiden zorgen ervoor dat iedereen mee beweegt. Er zijn zelf mama’s die hun vingers knippen op de maat. Een paar kleintjes vooraan dansen op de banken. Na het Sambanummer gaat het verhaal verder. Eva heeft nog steeds dat ENE geluid niet gevonden. Als haar vader met haar gaat fietsen rijden ze langs een jongerencentrum. En dan hoort Eva het. Het geluid! Het blijkt een groep kinderen het zijn die samen muziek speelt. Dat wil Eva ook. En ja hoor, dat heeft het publiek meegemaakt. In de Siemburg spelen de kinderen samen muziek, precies zoals in het verhaal van Eva.

Oorkonde

Na afloop, en na een luid applaus voor iedereen is er nog één verrassing. Alle kinderen uit groep drie én vier krijgen, omdat ze zo goed hun best gedaan hebben, een oorkonde. “Papa, ik wil graag inschrijven voor de proflessen, mag dat?” vraagt Isis van 8. Papa kijkt even naar zijn vrouw. “Vond je het zo leuk?” vraagt hij. “Ach ze heeft nu ook blokfluit les, dus misschien is het wel een goed idee.” antwoord mama. Isis is blij. Ze vond het heel leuk om op deze manier kennis het maken met het spelen op een klarinet. Papa neemt haar mee, samen gaan ze naar de tafel waar ingeschreven kan worden voor de proeflessen. Want samen spelen is leuk, maar je moet wel blijven oefenen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant