Afbeelding
vrijdag 29 maart 2019, 14:08

Runtime Palen van Groen van Prinsterer gekozen als beste idee

STEENBERGEN – Vanochtend – vrijdagochtend 29 maart – werd de tweede voorronde gehouden van het scholendebat. Kreeg de speeltuin in het trimbosje aan de Krommeweg waarmee de Gummarusschool vorige week kwam toen de voorkeur van de jury, dit keer werd gekozen voor een idee van de Groen van Prinsterer school uit Dinteloord. Leerlingen van deze school bedachten ‘Runtime palen’. Overigens ging de eer voor de beste debater naar Ian Canfijn van de Kruislandse Zonnebergschool.  

“Een moeilijke keuze”, aldus juryvoorzitter Erica Knop. Dat dit welleswaar de standaard uitspraak is die nagenoeg elke jury doet, maar dat de keuze ditmaal ook echt moeilijk was, bleek uit de tijd die Erica Knop (gemeente Steenbergen), havenmeester Dirk-Jan van Weezel en Pascale van Zuylen (bieb Markiezaat) nodig hadden om tot een keuze te komen. De ‘Runtime Palen’ van de Dinteloordse basisschool spraken uiteindelijk het meeste aan. Palen waarbij de gebruiker via een wiel eerst flink aan de bak moet om vervolgens via de energie die dat oplevert een aantal spellen te kunnen doen, werd de jurykeuze.

Ook het idee van de Zonnebergschool was overigens zeker niet verkeerd: de organisatie van een ‘Zes kernentocht, waarbij deelnemers rennen van kern naar kern zorgt niet alleen voor beweging – het thema van dit scholendebat – maar gekoppeld aan kennis over de kernen, ook voor verbinding. Daarnaast stond het plan van groep 8a van de Maria Reginaschool om een sportieve middag voor kinderen te organiseren met verschillende onderdelen zoals mountainbiken, Kickboksen, Hip Hop en dergelijke. De opbrengst van deze activiteit zou volgens de bedenkers naar het KWF kunnen gaan.

Verbale strijd

Onder leiding van burgemeester Ruud van den Belt, die inmiddels al een aardige ervaring met deze scholierendebatten heeft opgedaan, moesten de projectbedenkers de verbale strijd met elkaar aanbinden. Ook deze keer kwam deze strijd stroef op gang. Niet verwonderlijk, want het is immers niet niks om in zo’n imponerende raadszaal, in de zetels van de raadsleden, met voor de neus een microfoon en met de ogen van de vele toeschouwers op de debaters gericht krachtig en pienter uit de hoek te komen.

Je stelt steeds dezelfde vragen. Dat is irritant’

De presentaties liepen redelijk soepel, met daarbij uitblinker De Zonnebergschool voorop. Het onderlinge debat niet echt. Maar dat is dan ook een prima les. Vragen en aanvallen beantwoorden met een ‘Ja, Nee, of een daarom’ is niet sterk.

Zoeken naar manieren om het eigen idee positief te blijven brengen is dat wel. En ook de zwakke plekken bij concurrerende ideeën bloot leggen zorgt voor een goede score. Vragen over duurzaamheid, financiering, continuïteit, beveiliging, risico’s en verantwoordelijkheden werden overigens wel gesteld. “Je stelt steeds dezelfde vragen, dat is irritant”, zo was meermalen te horen.

Applaus

Uiteindelijk kwam de jury met het verlossende oordeel. De groep van de Groen van Prinsterer – Jelle Vogelaar, Isabel de Jong en Renske in ’t Veld – met Jurgen Huijbregts als begeleider mag naar de finale die op vrijdag 10 mei wordt gehouden. De groep van De Zonneberg – Inan Canfijn, Laura Verbeek en Ruby Wijkstra onder begeleiding van Theo van Es en die van de Maria Regina – Mickey den Haak, Bibi IJzermans en Femke Boessenkool – met Jeroen Weerdenburg kregen een warm applaus.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant – KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant