Afbeelding
zondag 21 april 2019, 09:00

Bijen houden net als mensen van een stralend zonnetje

WELBERG - Het mocht dan wel Nationale Bijentelling-weekend zijn, daar trekt het zoemende beestje zelf zich niks van aan. Het is namelijk koud in het weekend van 13 en 14 april, en dan laat de bij zich niet snel zien. Het kost dan namelijk veel te veel energie om te vliegen. “Pas boven de 12 graden gaat hij op zoek naar stuifmeel en nectar”, vertelt Kees Dogge van kwekerij en imkerij Landjuweel.

Maar ondanks de koude wind, is er vandaag toch een groepje enthousiaste kinderen naar Landjuweel gekomen om bijen te tellen. Landjuweel is een plek net buiten de kern Welberg waar het echtpaar Kees en Marjoleen Dogge met veel passie een imkerijwinkel en kwekerij runt. Met een speciaal telformulier in de hand lopen de kinderen al speurend langs de bloesembomen. En hoewel het niet helemaal eerlijk is om te gaan tellen op een plek waar bijenkasten in de buurt staan, komen de kinderen toch weer een hoop aan de weet over de nuttige beestjes.

In Nederland 43.333 bijen geteld

“Je zal waarschijnlijk eerder hommels zien dan bijen, want die kunnen de stampers kapotbijten om bij het stuifmeel te komen”, vertelt Kees terwijl hij kersenbloesem van dichtbij laat zien. Inderdaad worden er door Marc, Jim, Kristy, Tara, Bram, Madelief en Keet, vooral kruisjes gezet bij de Aardhommel. Gelukkig laat de Honingbij zich ook zien als de zon doorbreekt.
Volgens Nederland Zoemt, de organisatie die de bijentelling heeft georganiseerd, gaat het niet goed met de bij. De helft van de 358 soorten zou worden bedreigd. Gelukkig zijn er in Nederland tijdens het telweekend 43.333 bijen gespot.
Goed nieuws, al ziet Kees Dogge liever dat er later in het seizoen wordt geteld. “Dan zoemt het hier overal om je heen.”

Foto: Een groepje kinderen kwam tijdens de nationale bijentelling een kijkje nemen bij kwekerij Landjuweel. Ondanks de kou waren er in de bloesembomen wel enkele bijen te vinden.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant
Door: Nicole van de Donk

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant