Afbeelding
zondag 7 juli 2019, 15:16

50 jaar De Dintel, het was een spetterend feest

DINTELOORD – Een maritieme braderie, gezellige muziek en ’s avonds een groot feest voor de leden. Zo vierde watersportvereniging De Dintel zaterdag hun 50- jarig bestaan. Een feest waaraan alle leden hadden meegewerkt.

Alles stond in het teken van watersport

Wie zaterdagmorgen de maritieme braderie bij de jachthaven bezocht kon er niet omheen. Alles stond in het teken van watersport. Zeilmakers, watersportkleding, touwvlechten op ambachtelijke wijze. Zelfs de deelnemers aan de kofferbakverkoop verkochten enkel spullen van maritieme aard. Er was een optreden van een shantykoor en midden op het terrein demonstreerden leden van modelbouwvereniging de Steenbergse Vliet hun prachtige modelschepen. Optimisten lagen aangemeerd voor de jeugd. Deze kleine zeilboten lenen zich uitstekend om beginnende zeilertjes  met de sport kennis te laten maken. Wie niet wilde varen kon zich uitleven op het springkussen. De bezoekers wisten de jachthaven goed te vinden. Rijen dik stonden de auto’s geparkeerd. In de haven lagen de schepen, versierd met vlaggetjes. De braderie maakte onderdeel uit van het feestprogramma van de watersportvereniging.

We hopen dat de oprichters trots zijn

Met het luiden van de bel kondigde voorzitter Jan-Eric Withagen zaterdag het officiële moment aan. “Het is zonde van het weer” begon Jan-Eric zijn speech. Deze zin maakte duidelijk hoe de leden met elkaar omgaan. Spontaan, gezellig en met een vette knipoog. Na het ‘lang zullen we leven’ en een driemaal hoera werd Jan-Eric serieus. “Wie kan varen, kan werken. 5 woorden, 20 letters. De norm van onze vereniging” sprak hij. De verbondenheid van de Dintel komt vandaag tot uitdrukking. We hebben dit jubileum samen georganiseerd. De afgelopen weken hebben leden vakanties verzet, vrije dagen opgenomen” Ballonnen opgeblazen werd vanuit het publiek geroepen. Doelend op de grote boog van ballonnen waar Jan-Eric en wethouder Prent voor stonden. “Alles om vandaag dit geweldige feest met elkaar te kunnen vieren. Hier staan we voor. We helpen elkaar.” Ondertussen werden glaasjes uitgedeeld. “Ik hoop dat onze oprichters trots op ons zijn” zei Jan-Eric een beetje geëmotioneerd.

Bij een verjaardag hoort een cadeau

Alle leden hadden een bedrag uitgelegd. Samen schonken ze de vereniging 2 bankjes. De bankjes vervangen een aantal banken die jaren geleden verwijderd zijn omdat ze niet praktisch waren. Het gras kon niet goed gemaaid worden en het hout was moeilijk te onderhouden. Maar ze werden gemist en zo ontstond het idee voor het cadeau. “De banken staan op een centrale plaats. Moge het een plek om te praten, mijmeren, of gewoon genieten van het uitzicht op onze haven” eindigde Jan-Eric. De heiltoast met Schrobbelèr, het is tenslotte watersport, volgde. Wethouder Esther Prent nam namens de gemeente het woord. “Na ons gesprek aan de telefoon wist ik al dat Jan-Eric goed kan praten. Wat een trots en passie sprak uit dat gesprek. Wat een prachtige vereniging bent u, en dat zonder steun van de gemeente. Wellicht kunnen we elkaar in de toekomst versterken, de contacten zijn gelegd” beloofde ze. “50 jaar is bijzonder. We hebben een beeldje, speciaal voor dit jubileum. Maar dit is watersport, daar zijn de gebruiken anders. Een schip wordt gedoopt met champagne, zonde om in het water te laten verdwijnen” lachte ze, een grote fles tevoorschijn halend. Het cadeau werd door Esther en Jan-Eric onthuld. Op dat moment klonk een luide scheepshoorn en kwam ‘Furie 4’ de brandblusboot van de veiligheidsregio de haven binnenvaren. Ter ere van het jubileum gaf de bemanning een show. Metershoog spoot de Furie een fontein van water.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant