maandag 15 juli 2019, 10:00

Waarschuwing voor activiteiten van ‘knuffeldieven’

STEENBERGEN – De politie waarschuwt vooral ook oudere inwoners voor de praktijken van zogenaamde ‘knuffeldieven’. Dat zijn dieven die hun slachtoffer knuffelend bedanken en meteen ook beroven van bijvoorbeeld sieraden.

De dieven spreken hun slachtoffers op straat aan met als meest gebruikte smoes dat ze de weg willen weten. Bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, de apotheek of een kerk. Soms in het Nederlands, soms ook in het Duits of Engels. Er zijn ook gevallen bekend waarbij de slachtoffers thuis op de bank zaten en door de daders voor het raam werden gebaard om even naar buiten te komen.De tactiek is vervolgens om de mensen die zijn aangesproken vervolgens te bedanken met een zeer hartelijke handdruk of omhelzing en ze vervolgens veelal ongemerkt te bestelen van horloge, armband of halsketting. Soms krijgt het slachtoffer zelfs een (waardeloos) sieraad omgehangen.

Advies

Het advies van de politie is om extra alert te zijn wanneer een oudere op deze manier wordt aangesproken. Wanneer het niet lukt om de betreffende persoon te negeren, is het slim om andere voorbijgangers aan te spreken. De waarschuwing is om zich niet te laten knuffelen of de hand te laten schudden. De politie wijst erop dat op YouTube een Engels filmpje staat waarin precies te zien is hoe de dieven te werk gaan. Overigens is er ook een speciale webpagina met informatie: www.politie.nl/themas/babbeltruc.

Tip voor voorbijgangers

Voorbijgangers die zien dat ouderen op deze manier worden benaderd wordt geadviseerd om de betreffende personen aan te spreken met de vraag of hulp noodzakelijk is. In de meeste gevallen gaat de betreffende dief er vandoor. Overigens kan het natuurlijk altijd zo zijn dat de persoon in kwestie geen dief is maar gewoon echt de weg wil vragen.

Uit de Steenbergse Courant