Afbeelding
zaterdag 20 juli 2019, 18:00

Samen zelf bouwen in Buiten de Veste 3

STEENBERGEN – Nu bestemmingsplan Buiten de Veste 2 in Steenbergen in hoog tempo vorm krijgt, is voor de gemeente Steenbergen het moment aangebroken om de volgende fase in ontwikkeling te brengen. Als het aan wethouder Wilma Baartmans ligt, gaan de toekomstige bewoners zelf aan de slag zonder tussenkomst van projectontwikkelaars. De gemeente peilt binnenkort de behoefte aan deze vorm van bouwen. Zij schakelt hiervoor de stichting ‘Droomwonen Brabant’ in.

Wethouder Baartmans is een groot voorstander van het zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). “Hiermee kunnen toekomstige buren samen hun eigen straat creëren. Met als grootste voordeel dat de woningen goedkoper gebouwd kunnen worden omdat er geen projectontwikkelaar aan te pas komt. Ik hoop dat Buiten de Veste 3 een wijk wordt waar mensen met een niet al te grote portemonnee hun droomhuis kunnen bouwen.” De wethouder verwacht dat de huizen rond de 175.000 euro vrij op naam gaan kosten.

Sociale gemeenschap

“Buiten de aantrekkelijke kostprijs is er meer mogelijk voor persoonlijke wensen bij de bouw. Er is bewust gekozen voor een flexibel bestemmingsplan wat ruimte laat voor aanpassingen. Een ander groot voordeel van CPO is dat de bewoners samen al een sociale gemeenschap hebben gevormd voordat de eerste steen gelegd is.”

Regie loslaten

De wethouder ziet het project als een uitdaging. “Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de gemeente. Wij ondersteunen hen, maar moeten leren de regie los te laten. Het zijn de bewoners die keuzes moeten maken. Zo bepalen zij bijvoorbeeld zelf met welke architect en aannemer zij in zee gaan.”

De gemeente legt de begeleiding van het traject in handen van  ‘Droomwonen Brabant’. De missie van deze stichting is om meer ruimte te creëren voor bouwen in eigen beheer in Brabant. Binnenkort roept de gemeente Steenbergen belangstellenden op om zich via de site van ‘Droomwonen Brabant.  te melden.

Uit de Steenbergse Courant