Afbeelding
vrijdag 13 september 2019, 17:00

Nieuw theatergezelschap met een vertrouwd geluid

STEENBERGEN – Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, zijn de leden van het nieuwe theatergezelschap D’Ouwe Stukken alles behalve oud. Integendeel, zij zijn in de bloei van hun leven en willen daar zoveel mogelijk mensen van mee laten genieten. Aanstaande zaterdag debuteert de negenkoppige formatie met een bijzondere openluchtvoorstelling die voor iedereen gratis toegankelijk is.

De naamgeving slaat niet op de leeftijd van de spelers, maar op het repertoire. “Er zijn door de jaren heen veel mooie sketches en liedjes gemaakt die het verdienen om opgevoerd te blijven worden,” aldus woordvoerder Ad Vermeulen. Zelf is hij lid van totaaltheater Cameleon dat het archief beschikbaar stelt voor D’Ouwe Stukken.

Hedendaags vertier

De doelgroep is in eerste instantie ouderen en hulpbehoevenden in de gemeente Steenbergen. “Er mag wel wat meer hedendaags vertier voor deze mensen komen. Wij denken dat we daar aan bij kunnen dragen.” D’Ouwe Stukke hopen uitgenodigd te worden door zorgcentra en verpleeghuizen maar ook door groeperingen zoals de KBO, Herwonnen Levenskracht en de Zonnebloem. “We gaan in ieder geval mede invulling geven aan de Ouderenmiddag van de Stichting Karnaval Steenbergen en daar hebben we heel veel zin in.”

Myra Ceti

Een repetitieruimte is ook al gevonden dankzij medewerking van Menno en Mirella Ooms. Eén middag per maand komen de acteurs en actrices bijeen in theaterschool Myra Ceti waar zij repeteren en zangles krijgen van Steenbergse meest bekende dirigent Jan Ligtenberg. Ook krijgt het gezelschap hulp van een spelcoach.

Janske Gorissen

Aanstaande zaterdag 14 september maken D’Ouwe Stukken hun debuut met een bijzondere productie. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Heemkundekring De Steenen Kamer wordt er bij de kapel aan de Hoogstraat op de Welberg een informatiepaneel onthuld. Hierop wordt verteld over de levens van de zieneres Janske Gorissen en oud-burgemeester Pieter Carel Wijnmalen die volgens de overlevering na zijn overlijden in een bloedsteen veranderde.

Om  de onthulling extra luister bij te zetten, is D’Ouwe Stukken gevraagd om op de route van vertrekpunt gemeenschapshuis De Vaert naar de kapel een aantal sketches ‘met een vette knipoog’ op te voeren. Eenieder die wil, is welkom om zich bij het gezelschap aan te sluiten dat om 15.30 uur vertrekt vanaf De Vaert. De onthulling vindt omstreeks 16.15 uur plaats door Gerard Baten, voorzitter van de heemkundekring, en loco-burgemeester Wilma Baartmans. Zij worden daarbij geassisteerd door twee zeer markante personen. Hun identiteit blijft nog even geheim.

Foto en tekst: Dasja Abresch © Steenbergse Courant: De nieuwe theatergroep D’Ouwe Stukken telt momenteel negen leden. Bovenste rij v.l.n.r.: Wim Visser, Ad Vermeulen en Frans van Bergen; Onderste rij v.l.n.r.: Hennie Stoeldraijer, Lenie Uitdewilligen en Ineke Herselman. Niet op de foto: Sonja Verbeek, Rob Methorst en Dion Koen.

Uit de Steenbergse Courant