Afbeelding
donderdag 19 september 2019, 12:20

Vrijheids-estafette van start

STEENBERGEN – De legertruck waarmee basisscholenleerlingen symbolisch de vrijheid doorgeven, is aan zijn tocht begonnen. Vanochtend om 9:00 uur begon de vrijheids-estafette bij basisschool Merijntje in Nieuw-Vossemeer. Eerste stop was de Maria Regina waar de kinderen van de bovenbouw hen enthousiast stonden op te wachten. 

Vandaag, 19 september, is de dag dat Steenbergen herdenkt dat de piloten Gibson en Warwick zijn omgekomen toen hun vliegtuig neerstortte, nu 75 jaar geleden. Naast de herdenking die daar elk jaar in het Stadspark voor wordt gehouden, is er dit jaar gekozen voor een tocht met een historische legertruck om kinderen te laten ervaren wat vrijheid voor hen betekent.

Hobbelen achterin de legertruck

Bij elke school wordt door een verteller een verhaal over vrijheid voorgelezen en wordt het speciale lied ‘Vrij’ gezongen waarin wordt bezongen hoe fijn het is om nu vrij te kunnen zijn wie je bent. Claudia de Groen zorgde voor de muzikale ondersteuning. Zij rijdt de hele dag voorin mee in de historische truck. Het eerste stuk vanuit Nieuw-Vossemeer was volgens haar al “fantastisch”. Dat vonden de kinderen achterin ook, al hadden sommigen wel wat pijn in hun rug van het gehobbel op de houten banken. 

Blijvende herinnering

Rob Koster is de chauffeur van de legertruck en heeft een imposant voorkomen door het historische Canadese uniform wat hij aanheeft. “Zo’n voertuig en uniform hebben altijd een magische aantrekkingskracht op kinderen. Dat geeft net iets extra’s bij zo’n belangrijk thema. Ik weet zeker dat deze kinderen zich dat zullen blijven herinneren.”

Elke school mocht een tekening of tekst maken om in de speciale tijdscapsule te stoppen. De leerlingen van Maria Regina hadden op een papier allerlei teksten geschreven die voor hen symbool staan voor vrijheid. Ze stopten het vel in de capsule waarna Tobias de eer had om hem achterin de truck vast te houden om hem bij de volgende stop, Nieuwe Veste, weer over te dragen. Ook werden er door Fleur, leerling van Merijntje, kleine restanten van het neergestorte vliegtuig van Gibson en Warwick overgedragen aan de andere leerlingen.

Op 26 oktober wordt de capsule begraven

De laatste school op de route vandaag, in dit geval de Dinteloordse school Petrus & Paulus, zal de tijdscapsule naar het oorlogsmonument in Dinteloord brengen alwaar het in ontvangst wordt genomen door iemand van het college. Op 26 oktober zal er dan een toertocht met historische voertuigen vanuit Dinteloord naar het oorlogsmonument in Steenbergen vertrekken. Kinderen mogen de capsule dan begraven, waarna hij over 25 jaar weer zal worden opgegraven en geopend zal worden tijdens de viering van 100 jaar bevrijding. Wellicht dat dan de kinderen van nu daar als volwassenen bij kunnen zijn. 

Tekst & foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant