Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant
Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant
zondag 14 april, 10:00

Cursus Valpreventie van de sportcoaches kan veel ellende voorkomen

DINTELOORD - Afgelopen maandagochtend ging in sportcafé De Buitelstee het eerste deel van de cursus Valpreventie van start. De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten en wordt gegeven op initiatief van de buurtsportcoaches van de gemeente Steenbergen. Voor Dinteloord gebeurt dit in samenwerking met WillU fysio.

Een dergelijke cursus is vooral voor senioren belangrijk. “In ons land belandt iedere vier minuten een senior op de spoedeisende hulp na een val. Dat gebeurt meestal in of rond het huis”, zo houdt fysiotherapeut William Luijks de vijftien cursisten voor. “In 2022 kregen 117.000 mensen te maken met een valpartij en gingen zij naar de spoedeisende hulp. 33 Procent van de 65+-ers komt jaarlijks ten val, voor 75+-ers is dat percentage 50 % en voor 85+-ers zelfs 60 %”.


In september volgt een tweede cursus

“In Dinteloord woonden in 2022 1320 65+-ers. Van hen kwamen er dat jaar 40 naar de spoedeisende hulp”, weet buurtsportcoach Lieke van Dongen. Zij vertelt dat het de bedoeling is om de cursus valpreventie ook uit te rollen over de andere kernen van de gemeente Steenbergen. “Het maximaal deelnemers per cursus is vijftien. Deze eerste cursus was dus volgeboekt, maar in september start een tweede groep. De deelnemers krijgen naast theorie ook praktische instructie in de zaal. Daarbij gaat het om valtechnieken, krachtbalans oefeningen en de cursisten leren wat ze moeten doen als ze gevallen zijn”.


Een ongeluk zit in een klein hoekje

Tijdens de eerste bijeenkomst legt fysiotherapeut William Luijks uit wat valgevaarlijk gedrag is. Dat bestaat veelal uit voorspelbare factoren. “Bijvoorbeeld opgejaagd zijn of haast hebben. Maar er zijn ook tal van onvoorspelbare factoren, zoals het autootje van het kleinkind dat ligt waar het niet hoort of bijvoorbeeld een te lage bloeddruk”. Tijdens de cursusbijeenkomst geeft Luijks tal van voorbeelden, tips en adviezen. Overigens bestaat een deel van de cursisten uit ‘ervaringsdeskundigen’ wat het vallen betreft. “Ik viel over een drempeltje van net twee centimeter op onze boot”, zo laat cursist Anneke de aanwezige weten. Een valongeluk(je) zit dus in een klein hoekje.


Cursus Valpreventie is gratis

De cursus Valpreventie wordt gratis aangeboden. In Dinteloord was er veel animo voor en ook in de andere kernen zal er belangstelling voor zijn, zo is de verwachting. In de gemeente Steenbergen vormen de buurtcoaches de projectleiding in samenwerking met bevoegde fysiotherapeuten, huisartsen en welzijnsorganisaties. Wie belangstelling heeft vindt contactinformatie op: www.heelsteenbergenactief.nl/buurtsportcoaches..

Door: Peter Vermeulen

Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant