Wij komen tesamen. Foto: Jan de Langen
Wij komen tesamen. Foto: Jan de Langen
dinsdag 26 maart, 12:00

Jubileumconcert ABS is tevens afscheidsconcert van dirigent Jan Ligtenberg

STEENBERGEN – De altijd zo actieve dirigent Jan Ligtenberg was elf jaar geleden de grote stimulator achter het grote concert in de Gummaruskerk en organiseerde de geslaagde Bevrijdingsconcerten en het zo succesvolle Havenconcert van ABS. Nu is het voor hem tijd geworden om de baton neer te leggen en de leiding van het Steenbergse mannenkoor over te dragen aan de nieuwe dirigent Martien van Gaans.

Ter gelegenheid van het afscheid van hun bevlogen dirigent Jan Ligtenberg en vanwege het 135 jarig jubileum van het mannenkoor organiseert ABS een bijzonder concert op 13 en 14 april. Dat gebeurt in de theaterzaal van het Cromwiel. “De uitdaging, die nu genomen wordt, is het Jubileum Concert met de naam “ABS zingt opera”. Jubileum is de kapstok, maar in feite wordt dit het Afscheidsconcert van Jan Ligtenberg,” zo laat ABS-voorzitter Jan Ooms weten.


Opvolger Martien van Gaans

Martien van Gaans is dirigent bij onder andere het dameskoor ‘En Toch’ en het ‘Adventskoor’. Voor ABS is hij geen onbekende, hij hielp het mannenkoor in december 2022 uit de brand na het plotseling uitvallen van dirigent Jan Ligtenberg. Een groot aantal ABS leden is eveneens lid van zijn Adventskoor en kennen hem ook hiervan.


Laatste voorbereidingen

Voor wat betreft het naderend jubileumconcert zegt voorzitter Ooms: “We zijn nu bezig met de afwikkeling van de contracten met het orkest en de solisten Pim van Drunen en Maaike Hupperetz. Het Kamerorkest Divertimento, samengesteld door Leo Hulshof, en het koor ABS, beide o.l.v. Jan, houden momenteel hun laatste repetities. Leo en Jan hebben samen gearrangeerd.”
Entreekaarten voor het bijzondere concert kosten 15 euro per stuk en kunnen worden besteld via de website www.mannenkoor-abs.nl, bij de ABS leden en bij Primera in de Kaaistraat. Er kunnen per avond 250 bezoekers genieten in de theaterzaal, in het totaal 500 dus.
ABS weet zich gelukkig met de sponsoring van het komend concert door het Cultuurfonds en de Gemeente Steenbergen, terwijl ook de co-sponsoren Jumbo, Buuron-Kuijpers Makelaardij en Theaterschool Myra Ceti hun ondersteuning leveren.

Uit de Steenbergse Courant