Afbeelding
woensdag 7 februari 2024, 13:56

Winnaar aanbesteding Fort Henricus trekt zich terug

STEENBERGEN – De gemeente Steenbergen heeft vandaag bekendgemaakt dat de winnaar van de aanbesteding ‘recreatieve ontwikkeling Fort Henricus’, zich heeft teruggetrokken. Waarom deze ondernemer de koopovereenkomst voor de panden aan de Schansdijk niet wilde ondertekenen is niet bekendgemaakt. De deadline voor die koopovereenkomst lag op het eind januari. Ook is nog niet verteld wat er gaat gebeuren met de loodsen die nu nog in bezit zijn van de gemeente, maar waarvan de bedoeling is dat die een toeristische-recreatieve functie krijgen. “Wij beraden ons op de ontstane situatie en op mogelijke vervolgstappen”, luidt de korte verklaring van het college van b&w.

Het is een nieuw hoofdstuk van wat ondertussen gerust ‘het vuistdikke boek Fort Henricus’ genoemd kan worden. Het verhaal begon in 2017 toen de gemeente de loodsen aankocht met als doel die zo snel mogelijk door te verkopen aan een ondernemer met een goed plan. In de afgelopen jaren is er veel politiek gesteggel geweest, werd er een illegale hennepkwekerij opgerold, een bodemonderzoek uitgevoerd en moest het ontruimd worden omdat er krakers ingetrokken waren. 

Proces nu gestrand 

De laatste inhoudelijke mededeling van de gemeente dateert van bijna een jaar geleden toen het college van b&w kon melden dat er een ondernemer was uitgekozen met het beste plan voor een ontwikkeling bij Fort Henricus. Na een positief doorlopen Bibob-toets kon de definitieve gunning worden gegeven en zou de gemeente het kunnen overdragen aan de ondernemer. Maar dat proces is nu gestrand.

“Lijkt erop dat de regels uitvoer van de plannen in de weg staan”

De gemeente heeft gedurende het hele proces vanwege de privacy amper mededelingen gedaan over welke ondernemers geïnteresseerd waren. Toch zijn er in het verleden enkele namen voorbijgekomen, waaronder Stephan Ardon van Sardonos Promoties. In een reactie op het meest recente nieuws kiest hij zijn woorden zorgvuldig. “Ik hoop dat alle betrokken partijen hun best gaan doen om te komen tot een goed plan dat recht doet aan het verhaal en de natuur van Fort Henricus. Het lijkt erop dat de regels de uitvoer van de plannen in de weg staan. Of dat bij deze winnende ondernemer ook het geval is kan ik natuurlijk niet beoordelen.”

“Nu een dure hondenuitlaatplek” 

Ardon wil niet zeggen of hij nog steeds interesse heeft voor het vastgoed bij Fort Henricus. “Maar het is geen geheim dat ik destijds naar die informatieavonden ben geweest en dat ik gesprekken heb gevoerd met de gemeente. Ik hoop hoe dan ook dat er iets gaat komen, want het is zonde van het gemeenschapsgeld dat al is gespendeerd. Maar momenteel is het nog een dure hondenuitlaatplek.”

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant