Afbeelding
foto Jan de Langen
zondag 12 november 2023, 14:58

Prins Strienius VI, Thijs Boonman is de nieuwe prins van Strienestad

STRIENESTAD – Er is een nieuwe prins in Strienestad. Prins Strienius VI, alias Thijs Boonman, zal vanaf nu de scepter zwaaien tijdens carnaval. Tijdens de elfde van de elfde-viering werd prins Strienius VI op ludieke wijze geïntroduceerd.

In het diepste geheim

Al maanden gonst het in Steenbergen van de geruchten over de nieuwe prins carnaval. Wie wordt het? Is het een man of een vrouw? De ludieke filmpjes die in de weken voorafgaand op social media verschenen maakten de geruchtenstroom alleen maar sterker. En dat maakte het voor Boonman steeds lastiger het geheim te bewaren. Maar omdat Lana altijd al zei ‘dat gaat hij nooit doen’ is het uiteindelijk toch gelukt.

Als Lana akkoord is

Het was ergens in april vorig jaar dat Thijs Boonman een gesprek had over een eventuele kandidatuur om prins te worden. “Tijdens dat gesprek wist ik het eigenlijk al” vertelt Boonman. “Dit wil ik doen!” Natuurlijk moest hij het ook thuis bespreken. Want zijn vrouw Lana moest wél akkoord gaan. “We hebben twee jonge dochtertjes, dus het vergt wel wat natuurlijk in ons gezin.” Maar Lana ging akkoord en dat was het begin van een enorm avontuur.

Stoppen met

Ja zeggen tegen de rol van prins betekende wel dat Thijs Boonman andere bezigheden moest laten vallen. “Ik ben gestopt als ploegleider bij de Kleine Tour. Ben helemaal eerlijk geweest in het waarom. Behalve dan dat ik de nieuwe prins zou worden” voegt Boonman lachend toe. Ook bij dweilband ’t Wor Niks, waar Boonman trompet speelt kon hij niet helemaal eerlijk zijn.

Wie o wie?

Vanaf het moment dat Dennis Vermeulen vertelde dat hij ging stoppen kwam het geruchtencircuit op gang. “Jij wordt het, werd tijdens carnaval al vaak tegen me gezegd” lacht Boonman. “En dan die discussies, heerlijk vond ik dat.” Tijdens de zomer was het natuurlijk rustig, maar daarna begon het weer opnieuw. Zeker toen de filmpjes met allerlei hints uitgezonden werden. “Er zitten veel hints in over mijn jeugd” legt Thijs Boonman uit. “Ik heb ongeveer 20 zwemdiploma’s, daar sloeg de duikbril op. En ja, ik heb ook getennist, maar ook dat is lang geleden.”

Nog meer hints

Ooit begon Boonman bij Volharding op trompet, om jaren later over te stappen naar hoorn. Eén van de hints was een brandweerauto. “Ik weet bijna zeker dat weinig mensen weten dat mijn schoonvader ooit bij de brandweer heeft gezeten” legt Boonman grinnikend uit. Veel mensen zochten in een heel andere hoek. Want er kwamen wel heel veel hints voorbij die met bakken te maken hebben. “Tja, die gingen over het motto” zegt Boonman met een knipoog. “We moesten het natuurlijk niet al te gemakkelijk maken!” Wat Thijs niet weet is dat het bestuur van SKS met het gekozen motto óók naar Boonman verwijst. “We zijn ervan overtuigt dat we met Thijs gebakke zitte” licht penningmeester Elien Wennekers toe.

Ik ben benieuwd

Dat Thijs de nieuwe prins zou worden was slechts bij een heel kleine groep bekend. “We waren wel eens op pad met ’t Wor Niks. En als ik dan even samen met Dennis Vermeulen aan de bar stond spraken we er natuurlijk over. Maar ook bij de Kleine Tour, als ik Jeroen, Jan Oorlog, en Martin, de Mussenkoning, tegenkwam. Een knipoog of een lach, wij wisten iets wat de rest niet wist.” Tijdens de voorproeverij, een avond voor leden van de SKS georganiseerd dóór leden van de SKS, heeft Thijs geholpen. “Ik was zo benieuwd hoe ze reageerden, want er zaten mensen bij die echt géén idee hadden.”

Het is een grote eer

Toen het grote moment naderde liep ook bij Thijs Boonman de spanning op. “Het is een grote eer om prins van Strienestad te mogen zijn” meent Strienius VI. “Je vertegenwoordigt niet alleen de stichting, maar ook het hele carnavalsfeest.” En daar zet Thijs Boonman op in. “Carnaval is een feest van verbroedering, dat vier je samen, met iedereen die erbij is.” Van de druk die de rol van prins met zich meebrengt is Boonman zich zeker bewust.

Carnaval met het gezin

Met het aanvaarden van de rol van prins carnaval verandert er ook het een en ander binnen het gezin van Boonman. “Ik heb hier ook uitgebreid met Lana over gesproken” legt de aanstaande prins uit. “We hebben twee kleine meisjes. Maud van één en Emma van drie. Dat betekent dat Lana er tijdens carnaval vaak alleen voor zal staan.” Want carnaval wordt bij het gezin zeker gevierd. “Vooral onze Emma is gék op carnaval, en helemaal op de prins!” De dag na de bekendmaking was de verrassing voor Emma groot. Want ineens stond papa in vol ornaat in de kamer.

Tekst: Tineke Feskens Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant