De suikerstadmars 2023 is officieel gestart.
De suikerstadmars 2023 is officieel gestart. foto Jan de Langen
woensdag 21 juni 2023, 14:50

Suikerstadmars, wandelen en fietsen door de regio

DINTELOORD – Zaterdagmorgen vertrokken wandelaars al vroeg voor hun 25 of 40 km Suikerstadmars. Het vertrekpunt was bij de Buitelstee. Daar kwamen de wandelaars én fietsers in de loop van de dag ook weer terug. De Suikerstadmars beleeft volgend jaar haar 60-jarig jubileum.

Al vroeg present

Lange afstand wandelaars beginnen graag vroeg. Zeker als, zoals zaterdag het geval was, hoge temperaturen verwacht worden. Toch mochten de eerste lopers pas om zeven uur beginnen. “We willen dat iedereen op zijn post is” legt Erica Verhagen uit. “En dat was nog een dingetje, want helaas hadden we op het laatste moment enkele afmeldingen. Gelukkig zijn die dankzij onze vrijwilligers ingevuld.”

Het startschot

Om tien uur werd het officiële startsein gegeven. Dit keer viel de eer te beurt aan oud-voorzitter van Suikerstad Sportief Dinteloord, Dick Boterman. “Wat leuk dat ik het startschot mag geven.” sprak Boterman de deelnemers toe. “Vandaag is de 59ste editie van de Suikerstadmars, dus volgend jaar hebben we wat te vieren. Zet de datum maar vast in de agenda.” Hierna gaf de oud-voorzitter het startschot, tenminste, na een enkele aarzeling. “Want het overhalen van de trekker valt nog niet mee!” aldus Boterman.

Alle medailles gaan mee

Eén van de trouwe deelnemers aan het evenement is loopster Josje. Enthousiast staat ze te wachten tot ze eindelijk van start mag gaan. “Ik loop al voor de 46ste keer mee” glundert ze. Het bewijs draagt ze bij zich. 45 medailles draagt Josje in een rugzak mee. En volgend jaar? “Ja, dan ben ik er gewoon weer bij” belooft Josje.

De route

Wie 25 of 40 km wandelt of fietst komt langs de mooiste plekjes van de gemeente Steenbergen. Nieuw was de mogelijkheid om de route te scannen via een QR-code, waar door een aantal deelnemers gretig gebruik van werd gemaakt. Het steeds wisselende landschap zorgde voor de nodige afleiding. Bij een flink aantal posten konden de deelnemers een pakje appelsap, water en zoute drop krijgen. Bij Bovensas stond bouillon voor de deelnemers klaar. Niet overbodig met de al vroeg oplopende temperatuur. De gezelligheid bij Imkerij Landjuweel was een welkome afwisseling.

We komen uit Kruisland

Bij de rustpost bij restaurant De Watertoren in Steenbergen zaten al even na 10 uur de eerste lopers aan een kop koffie mét gebak. Peter en Petra uit Kruisland, zoals het paar zichzelf voorstelt. “We lopen voor de eerste keer mee” vertelt Petra. “De route is mooi en alles is prima geregeld. We kennen de omgeving wel, maar toch hebben we weer plekken gezien die we niet kenden.” Het paar loopt wekelijks lange afstanden. “Om te trainen voor de Heuvelland vierdaagse” vult Peter aan. Als de koffie op is gaat het paar weer op pad. De laatste kilometers richting Dinteloord.

Jubileumeditie

Stichting Suikerstad Sportief Dinteloord kijkt al uit naar de jubileumeditie van volgend jaar. “60 jaar Suikerstadmars, dat willen we zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan” vertelt Verhagen. “Maar daar hebben we wel helpende handjes in ons bestuur voor nodig die willen helpen met de organisatie.”

Tekst: Tineke Feskens Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Fietsers zijn er klaar voor
We gaan op pad
Josje gaat op pad
Ook de jeugd volop aanwezig
Wandelaars gestart
Petra en Peter genieten van de wandeltocht

Uit de Steenbergse Courant