Martin en Riena Valkhoff zijn de initiatiefnemers en animatoren achter de expositie Project 53 rond de herdenking van de Watersnoodramp. Het schilderij op de foto is van de hand van Riena.
Martin en Riena Valkhoff zijn de initiatiefnemers en animatoren achter de expositie Project 53 rond de herdenking van de Watersnoodramp. Het schilderij op de foto is van de hand van Riena.
woensdag 17 mei 2023, 16:00

Project 53: indrukwekkende expositie van 35 samenwerkende kunstenaars

DE HEEN – Op 1 februari werd herdacht dat Nederland in 9153 werd getroffen door de Watersnoodramp. Omdat het 70 jaar geleden is dat deze ramp zich, met name, in Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Brabant voltrok, is het hele jaar 2023 als herdenkingsjaar aangemerkt. Een jaar waarin we niet alleen de Rampdag en haar honderden slachtoffers herdenken, maar ook de immense impact die deze tragedie had op de samenleving. Voor het kunstenaarsechtpaar Martin en Riena Valkhoff uit De Heen werd dit het uitgangspunt waaromheen zij de derde expositie van samenwerkende kunstenaars vormgaven. Vanmiddag vond de opening plaats in het kerkje van De Heen aan de Dorpsweg 134. De komende dagen en volgend weekend is de tentoonstelling geopend voor het publiek: een aanrader van de bovenste plank.

Het is de derde keer dat Martin en Riena een dergelijke grote tentoonstelling organiseren. Dit keer met niet minder dan 35 kunstenaars van allerlei pluimage, afkomstig uit de drie provinciën die het zwaarst getroffen werden door ‘de Ramp’. Riena: “Vorig jaar keken Martin en ik na afloop van ‘Waterspiegel’ aan en zeiden zuchtend: ‘Dit doen we dus nooit meer’. Maar toen we ons realiseerden dat 2023 het jaar van de herdenking van de Watersnoodramp werd, gingen we daar toch anders over denken. We merkten al snel dat de kunstenaars die we ervoor benaderden net zo gefascineerd waren door het onderwerp als wij. Het is dan ook een erg beladen onderwerp met tal van kanten die je kunt belichten. Het hoeft niet allemaal drama te zijn.”

Moddermeisjes

Het schilderij ‘Moddermeisjes’ dat Martin Valkhoff zelf maakte voor de tentoonstelling is er een goed voorbeeld van. Lachende jonge meiden die gewapend met bezems en emmers op pad gaan om een getroffen dorp van de dikke lagen modder die het zeewater met zich meevoerde te ontdoen.

Luctor et emergo

Voor de deelnemende kunstschilders geldt letterlijk en figuurlijk een strak kader. Ieder schilderij mocht 40x50 groot zijn en zij werden allemaal voorzien van dezelfde lijst “We wilden dat de expositie er uniform uitziet. Het mag geen rommeltje zijn.” Het is om die gedeelde, licht perfectionistische inslag dat de Valkhoffjes de expositie het liefst samen inrichten.

Die afmetingen gelden uiteraard niet voor de overige kunstenaar waaronder Lia Bruyns-Schoonen met een prachtig werk van glas, getiteld “ Luctor et Emergo”.

Extra dimensie

Om de bezoeker van de expositie mee te nemen in de beleving van 1953 is er een extra dimensie gegeven aan het decor van de expositie. Het echtpaar Valkhoff wist de hand te leggen op een grote stapel kranten en tijdschriften uit dat jaar waarin ‘de Ramp’ en de daaropvolgende weken verslagen worden. Deze zijn vrij in te zien tijdens een bezoek.

Openingstijden

‘Project 53’ is op de volgende dagen en tijden geopend in de kerk van De Heen aan de Dorpsweg 134:
Donderdag 18 tot en met zondag 21 mei 11-17; Zaterdag 27 tot en met maandag 29 mei 11-17.

De toegang is gratis

Wie dan geen gelegenheid heeft, of nog een keer wil kijken, krijgt nog twee kansen. Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 25 augustus is de expositie te vinden in het atrium van het gemeentehuis Tholen. Tijdens de Kunst- en monumentenroute op 2, 3, 9 en 10 september doet de tentoonstelling Fort Sabina aan.

[ door Dasja Abresch ]

In oude kranten en tijdschriften kunnen bezoekers aan de expositie de gebeurtenissen tijdens de fatale Rampnacht nalezen. Op de foto is Martin Valkhof bezig met de inrichting van de expositie.
Uiterst voorzichtig wordt het glaskunstwerk Luctor et Emergo op zijn plaats gelegd. Het is één van de 35 topstukken uit de expositie Project 53

Uit de Steenbergse Courant