Foto: Namens de gemeente Steenbergen was wethouder Nadir Baali aanwezig bij de presentatie van de jaarcijfers 2022 van de ISD Brabantse Wal. 
V.l.n.r.: Wethouder Dominique Hopmans (Bergen op Zoom), Ron van Toor (directeur ISD), wethouder Lars van der Beek (Woensdrecht) en Nadir Baali (Steenbergen). 
foto: gemeente Steenbergen
Foto: Namens de gemeente Steenbergen was wethouder Nadir Baali aanwezig bij de presentatie van de jaarcijfers 2022 van de ISD Brabantse Wal. V.l.n.r.: Wethouder Dominique Hopmans (Bergen op Zoom), Ron van Toor (directeur ISD), wethouder Lars van der Beek (Woensdrecht) en Nadir Baali (Steenbergen). foto: gemeente Steenbergen
dinsdag 21 maart 2023, 18:15

Minder mensen met bijstandsuitkering in onze regio

STEENBERGEN – Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal (ISD Brabantse Wal), waar Steenbergen als gemeente onder valt. De ISD telde op 1 februari 2023 een aantal van 2280 bijstandsuitkeringen voor de drie gemeentes van de Brabantse Wal. Dat zijn er 125 minder dan het jaar ervoor: een daling van 5,2 procent.

De gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen hebben een samenwerkingsverband op het terrein van sociale zekerheid. De bijstand is een laatste vangnet voor mensen die niet meer kunnen voorzien in de noodzakelijke kosten van het levensonderhoud. Volgens de directeur van de ISD, Ron van Toor, waren er vorig jaar veel beschikbare vacatures. “Dit bood ook kansen voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.” “De economische veerkracht in onze regio is goed, want niet in alle omliggende regio’s neemt het aantal uitkeringen af”, aldus Lars van der Beek (wethouder Woensdrecht), als voorzitter van het dagelijks bestuur van de ISD. 

“Steenbergse huishoudens in april een brief”

Opvallend in 2022 was de energietoeslag. De eenmalige energietoeslag is op de Brabantse Wal 6900 keer verstrekt; een behoorlijke klus voor de ISD. Ook in 2023 komt er een energietoeslag. Het Rijk bereidt momenteel de definitieve richtlijnen voor. Maar ook van andere minimaregelingen werd vorig jaar meer gebruikgemaakt. Volgens wethouder Nadir Baali blijft de gemeente Steenbergen de publiciteit zoeken om de regelingen onder de aandacht te brengen. “Het is belangrijk dat mensen weten dat deze regelingen er zijn. Dat er ondersteuning mogelijk is als er in een gezin geen geld is voor een noodzakelijk grote uitgave of om kinderen te laten sporten. Ook als mensen meer dan drie jaar rondom de armoedegrens leven en er geen zicht is op verbetering is er een inkomenstoeslag. In Steenbergen trekken we de grens voor de minimaregelingen zelfs op tot 130%. In de maand april zal ieder huishouden hierop worden geattendeerd via een brief.”

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant