Afbeelding
Peter
woensdag 22 maart 2023, 12:00

Cosun biedt gratis ‘digestaat’ aan tijdens landelijke compostdag

DINTELOORD – Zaterdag 25 maart – tijdens de landelijke compostdag – biedt Cosun Beet Company bij de suikerfabriek in Dinteloord de mogelijkheid voor tuinliefhebbers om gratis losse digestaat op te halen. Het bedrijf stelt hiervoor zelfs gratis plastic zakken beschikbaar en wijst op de mogelijkheid om zelf een aanhangwagen mee te nemen. Wel dienen liefhebbers een eigen schep bij zich te hebben.

Digestaat is een product uit de biomassavergister die ontstaat uit een reststroom zoals bietenpuntjes, bladeren en bietenpulp. Deze reststoffen bevatten geen suiker, maar wel veel mineralen. Digestaat is volgens Cosun heel geschikt om landbouwgrond en tuingrond te bemesten. Het is een plantaardig alternatief voor kunstmest en is vergelijkbaar met compost. Hiermee kunnen planten worden gevoed waardoor ze beter bestand zijn tegen ziektes.


Advies

Cosun geeft belangstellenden voor digestaat meteen een advies over het gebruik. Voor de aanleg van een tuin of moestuin dient 3 kilogram per m2 te worden gebruikt. Bomen, struiken, bloemperken en het gazon heeft baat bij 1,5 kilogram. Een gevulde huishoudemmer van zo’n 10 liter is goed voor een zestal kilo digestaat.

Afhalen

De digestaat kan op 25 maart worden opgeschept tussen 8:00 en 11:00 uur bij Beet Company Dinteloord, (parkeerterrein onderaan de dijk), adres is Noordzeedijk 113.

Uit de Steenbergse Courant