Afbeelding
dinsdag 18 januari 2022, 09:00

Siwa, de mooiste vis van Dinteloord

DINTELOORD – Sinds afgelopen woensdag is vis Siwa dé blikvanger van de kern Dinteloord. De tropische vis is al 42 jaar oud, maar schittert als nooit tevoren. Het was de Dorpsraad Dinteloord die het dier wist te vangen en het overdroeg in de capabele handen van kunstenaar Hans Hanssen.

Dit klinkt als een sterk staaltje visserslatijn, maar toch is er geen letter aan gelogen. Behalve dan dat Siwa geen vis van kieuwen en graten is, maar een betonnen beeld van de hand van de Zundertse kunstenaar Henk Groenhuis. Hij werd in 1979 aangekocht door de toenmalige gemeente Dinteloord ter gelegenheid van de realisatie van het Raadhuisplein.

Gerepatrieerd


Volgens de overlevering waren de dorpsgenoten in meerderheid niet al te gecharmeerd van het beeld en toen in 1996 het plein gereconstrueerd werd, verdween het naar het terrein van Dion van Tilburg Transport. Daar lag het kunstwerk decennialang in vergetelheid. Tot de Dorpsraad Dinteloord er in 2018 lucht van kreeg dat het verdwenen beeld nog bestond en het repatrieerde.

Schuttervis


Het werk had echter dusdanig veel averij opgelopen (zo lag het in drie stukken) dat er wel wat werk verricht moest worden voordat het weer toonbaar was. Kunstenaar Hans Hanssen, bekend van de kunstwerken ‘de Suikerpee’ op de rotonde bij Dinteloord en ‘de Skyline’ op de rotonde bij Steenbergen, zag het desgevraagd wel zitten.
Hij bedacht dat mozaïek de beste manier was om de schade te verbloemen en het beeld een fris en fraai uiterlijk te geven. Tweehonderd plakuren later, kan Hanssen geen mozaïeksteentje meer zien, maar is hij razend enthousiast over het resultaat. “Wanneer het licht op de steentjes schijnt, geeft dat een fantastisch, sprankelend beeld,” aldus de kunstenaar die denkt dat een schuttersvis model stond voor het beeld. “Deze vissen spugen van vlak onder het wateroppervlakte een straaltje water naar een insect op een tak. Die valt vervolgens in het water en dan vreet de schuttersvis hem op. Heel slim.”

Vis op het droge


De dorpsraad heeft er bewust voor gekozen om Siwa een plaatsje te geven aan de kop van de haven in plaats van haar terug te brengen naar het Raadhuisplein. Kuun de Boer: “Daar was het een vis op het droge. De verbintenis met het water van de haven is natuurlijk veel logischer. Bovendien is het op deze plek een echte blikvanger.”

Foto: Kunstenaar Hans Hanssen en Kuun de Boer van de Dorpsraad Dinteloord poseren vol trots bij Siwa de Vis op de kop van de Dinteloordse dorpshaven.
Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant

Zwartwit foto van kunstenaar aan het werk
De betonnen vis is een kunstwerk van de kunstenaar Henk Groenhuis die onder meer bekend is van het bronzen beeld van het Bloemencorsomeisje tegenover het Van Goghhuis in Zundert. Groenhuis is inmiddels op hoge leeftijd en zijn gezondheid laat te wensen over. Hij gaf na het zien van het ontwerp zijn toestemming om het beeld met mozaïeksteentjes te beplakken. Hij kwam zelfs nog een kijkje nemen tijdens de werkzaamheden. “Ik liet hem eerst de toen nog onbewerkte kant van het beeld zien,” vertelt Hans Hanssen. “Toen hij vervolgens om het beeld heen liep en het mozaïek zag, lichtten zijn ogen op. ‘Fantastisch’, zei hij.” Ter ere van de kunstenaar betitelde de dorpsraad het beeld ‘Siwa’ naar de kleindochter van de kunstenaar.Maar Siwa is ook een verwijzing naar de Hindoestaanse God Shiva, god van vernietiging en wedergeboorte.
Foto met dank aan Hans Hanssen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant