Afbeelding
vrijdag 30 juli 2021, 14:08

Vakantietip: Bezoek de open dag van Bakhuys De Heen

DE HEEN – Een echte vakantie-activiteit. Dat is een bezoek aan de open dag van het historische Bakhuys van De Heen zeker. Op zaterdag 31 juli schieten de ambachtelijke bakkers de moppen vanaf 11.00 uur in de oven en wie dat wil, kan erbij zijn. In de tijd waarin het brood bruin bakt, zorgen lokale organisaties en kunstenaars voor vermaak. In het Bakhuys wordt overigens niet alleen gebakken. Er is ook een ambachts- en gereedschappenmuseum gevestigd.

Zonder vuur geen brood en daarom neemt kunstenaar Hans Hanssen uit Dinteloord de bezoekers honderdduizenden jaren mee terug in de tijd. Hij  geeft uitleg over de verschillende manieren waarop de mens in het verleden vuur maakte. De Welbergse kunstenares Anneke Gruteke maakt er vandaag de dag dankbaar gebruik van voor de keramieken die zij vervaardigt. Vaak zoekt zij hierbij een combinatie met andere materialen zoals koper, aluminium, hout of smeedwerk.

Speciale aandacht

Een inmiddels vaste gast bij de maandelijkse open dagen van het Bakhuys is de Uilenwerkgroep Steenbergen die belangstellenden alles kan vertellen over de leefgewoontes van deze roofvogelsoort. In het bijzonder van de kerkuil en de steenuil die de speciale aandacht hebben van de werkgroep.

Bijen krijgen de onverdeelde aandacht van Kees Dogge, eigenaar van imkerij Landjuweel op de Welberg. Zijn kennis over de bij is praktisch oneindig, evenals zijn bereidheid om deze te delen. In zijn kraampje zijn bovendien tal van bij-gerelateerde producten te koop zoals snoep, koek, zeepjes en gezondheidsproducten.

Dorstig weer

Het is hopen op dorstig weer, want dan smaken de brouwsels van ‘De 4e Musketier’ brouwerij natuurlijk het beste. In geval van slecht weer, zijn ze overigens ook prima te gebruiken om het verdriet daarover te verdrinken. De bieren van Rien Huijgens kunnen geproefd en gekocht worden en uiteraard kan hij ook alles vertellen over het brouwproces.

Het Bakhuys aan de Dorpsweg 136 in De Heen is zaterdag 31 juli geopend vanaf 11.00 uur. De toegang is gratis. De open dagen zijn iedere laatste zaterdag van de maand. Voor meer informatie: https://bakhuysdeheen.nl/

(Door Dasja Abresch)

Uit de Steenbergse Courant