Afbeelding
zaterdag 10 juli 2021, 07:18

Vandaag en morgen Open Imkerijdagen bij Landjuweel Welberg

WELBERG – Na afloop van de vierde editie van de Open Imkerijdagen in 2019 verkondigde de familie Dogge van Imkerijwinkel Landjuweel nog vol overtuiging dat het jaar erop het lustrum zeker gevierd ging worden. Wat zij toen niet kon weten was dat tegen die tijd corona de wereld in een ijzeren greep zou houden en er helemaal niets te gevierd kon worden. Maar, met een jaartje vertraging gaat het dit weekend dan toch echt gebeuren. Op zaterdag 10 en zondag 11 juli van 10.00 tot 16.30 uur is iedereen van harte welkom aan de Boomdijk 12 op de Welberg.

Op beide dagen staat de natuur in al haar facetten centraal, met natuurlijk de bijen in de hoofdrol. De leden van Bijenvereniging Imkers Bij1, voor wie Landjuweel het thuishonk is, geven uitleg over hun hobby en het belang ervan voor flora en fauna. Dit doen zij aan de hand van rondleidingen en een kijkje in de kast.

Bloemrijk

De Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal is present met uitleg over het beheer van akkerranden waarmee het leven van de plaatselijke bij (en andere insecten) aanmerkelijk wordt verbeterd. In het verlengde daarvan is de producent van zadenmerk Advanta-Limagrain present met informatie over bloemrijke mengsels die particulieren in eigen tuin kunnen gebruiken.

Uilen en torenvalk

Op het terrein van Landjuweel bevinden zich een nestkast voor kerkuilen en één voor steenuilen die in beheer zijn bij de Uilenwerkgroep afdeling Steenbergen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de enthousiaste vrijwilligers van deze groep paraat staan tijdens de open dagen om uitleg te geven over deze uilensoorten. Ook vertellen zij over de torenvalk die begin dit jaar een nieuw onderkomen kreeg in het roofvogel-walhalla aan de Boomdijk. 

Wie niet alleen van flora en fauna maar ook van kunst en cultuur houdt, wordt op de wenken bediend met de kunstwerken van de plaatselijke keramist Anneke Gruteke-Van Diesen.

Ook de kinderen hoeven zich geen moment te vervelen tijdens de Open Imkerijdagen aan de Boomdijk 12.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant