Afbeelding
woensdag 18 november 2020, 10:00

Lions online aan de wijn

KRUISLAND - Normaal is het aan het eind van het jaar alle hens aan dek bij serviceclub ‘Lions Steenbergen e.o.’. Naast de viering van hun ‘charter’, hun verjaardag, zijn de leden volop in de weer met fundraising. Zij bedenken daarbij tal van acties voor goede doelen als de stichting ‘Ankie’, de strijd tegen Huntington en de Roparun. Door de coronamaatregelen moesten al deze plannen echter afgelast worden. Wat dankzij een sterk staaltje creativiteit en inspanning nog wel door kon gaan, was het ‘bezoek’ aan Landgoed Heenwerf aan de Kruislandsedijk van de Steenbergse wijnboeren Sofie en Marnix Janssens.

“De kerstmarkt in de Gummaruskerk is zo langzamerhand wel uitgegroeid tot een vaste traditie binnen het Steenbergse,” aldus Evert Ivens, huidig voorzitter van de Lions. “Een mooie gebeurtenis, maar wel één waar we onze handen vol aan hebben. Denk alleen maar aan de opbouw en het benaderen van kunstenaars, muziekverenigingen en koren. Jammer genoeg snijdt corona ons dit jaar de pas af.”

Clubgevoel

Daar komt bij dat het Lions-clubhuis, restaurant ‘de Wallevis’, vanwege hetzelfde virus niet beschikbaar is. Twee keer per maand komen de leden daar bijeen om allerlei acties te bedenken en te bespreken. “Maar ook voor de gezelligheid omdat we een club van vrienden zijn,” vertelt Ivens. “Om dat gevoel levend te houden, hebben we een wijnproeverij bedacht. Maar dan wel online.”

In overleg met Sofie en Marnix Janssens is een wijnpakket samengesteld dat de dag voorafgaand aan de digitale bijeenkomst bij alle leden thuis is gebracht. Club-ICT’er Johan Haye heeft de technische organisatie voor rekening genomen zodat de Lions op 5 november via ‘Teams’ aan de wijnproeverij konden.

Live op herhaling

Een bijzondere, maar ook leerzame en leuke activiteit zo evalueert de voorzitter. “Marnix en Sofie hebben ons eerst het een en ander verteld over de geschiedenis van Landgoed Heenwerf. Vervolens hebben zij ons meegenomen in de geheimen van het wijn maken en werden er verschillende flesjes ontkurkt om te proeven.”

Al bij al was het een geslaagde activiteit volgens Ivens. “Natuurlijk doe ik het liever live. Dat is veel gezelliger. Maar voor nu kan het even niet anders. Het heeft wel één groot voordeel: niemand hoefde de BOB te zijn. Dat we nog een keer live op herhaling gaan bij Sofie en Marnix staat als een paal boven water. Sterker nog, we kunnen niet wachten!”

Foto 1: Lions-voorzitter Evert Ivens (links) kon bij de voorbespreking wel in levende lijve het glas laten klinken met Marnix en Sofie Janssens van Landgoed ‘Heenwerf’.

Foto 2: Via ‘Teams’ konden de Steenbergse Lions met elkaar toch genieten van de wijn en van de kennis die Marnix en Sofie te bieden hebben.


[ door Mario von Bannisseht ]

Uit de Steenbergse Courant