Afbeelding
zondag 15 november 2020, 12:48

Toekomstvisie Nieuw-Vossemeer krijgt vorm

NIEUW-VOSSEMEER – De toekomstvisie voor het dorp Nieuw-Vossemeer heeft een gezicht gekregen. Studenten van de universiteit Wageningen zijn afgelopen zomer met de plannen van de dorpsraad aan de slag gegaan en hebben die vertaald in een presentatie die onlangs aan het college is getoond. De fraaie voor- en na plaatjes geven een doorkijkje naar hoe bijvoorbeeld de plek van het voormalige natuurzwembad eruit kan zien, in plaats van de groene wildernis die door hekken wordt omgeven.

De dorpsraad had afgelopen januari al een uitstekende voorzet gegeven met de toekomstvisie die zij zelf hadden opgesteld en die ze aan wethouder Esther Prent hebben overhandigd. Een unieke kans om als dorp zelf aan te geven waar behoefte aan is.

‘Omdenken’

De bal werd vervolgens doorgepast naar de studenten die er met een open blik naar konden kijken. Zij noemden het ‘een dorp omdenken’, waarin ze hebben geprobeerd de bestaande locaties opnieuw vorm te geven waardoor ze aantrekkelijker worden voor inwoners en toeristen. Zo vinden ze de ruimte naast de molen waar nu slechts saaie parkeerplaatsen zijn, uitermate geschikt als terras waar fietsers kunnen neerstrijken voor een drankje.

Het is alleen de vraag wanneer de bal in het doel wordt geschoten, oftewel: hoe lang gaat het duren voordat Nieuw-Vossemeer de metamorfose krijgt die het verdient?

“Regie moet bij dorpsraad blijven”

Volgens de wethouder zijn er plannen die op vrij korte termijn kunnen worden verwezenlijkt met bestaand budget, en ontwikkelingen die om meer investering vragen. “Een wens is bijvoorbeeld om een doorkijk naar het kanaal te maken. Een eerste stap die niet veel hoeft te kosten is de wildgroei verwijderen en dat hoeft ook geen maanden te duren. De verbinding van het dorp met het water is heel belangrijk en nu is dat water niet te zien. Maar als je het hebt over een uitkijktoren dan gaat het om hogere kosten die in een plan aan de raad moeten worden voorgelegd. Net als het verbreden van het tunneltje om de looproute naar het kanaal aantrekkelijk te maken. Ik wil voor de zomer een streefbeeld naar de raad sturen. Maar wat ik belangrijk vind is dat de regie bij de dorpsraad blijft, want het is hun visie”, aldus Prent.

Geld kan uit verschillende potjes komen

Annelies van Loenhout van de dorpsraad ziet hun visie echt als een startsein om samen met alle partijen rond de tafel te zitten om van plannen naar uitvoering te gaan. “We denken in mogelijkheden en hebben in onze visie ook laten zien wat de mogelijkheden zijn. Daar is nog geen kostenplaatje aan gekoppeld, ook niet door de studenten. Als dorpsraad hebben we zelf geen budget, dus het moet vanuit de gemeente, fondsen en subsidies komen. We hebben in het gebied te maken met verschillende partijen, zoals Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Brabantse Delta.”

Dat beaamt de wethouder. “We hebben de afgelopen tijd al veel energie gestoken in het samenbrengen van die instanties zodat iedereen een steentje kan bijdragen.”

Foto’s: De presentatie van de groep studenten van de universiteit van Wageningen laat zien hoe Nieuw-Vossemeer na het realiseren van de toekomstplannen optimaal kan genieten van de mooie plekjes van het dorp.

[ door Nicole van de Donk ]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant