Afbeelding
zaterdag 31 oktober 2020, 07:30

Organisaties, scholen, bedrijven en particulieren sluiten aan: Oproep ‘Rituelen Helen’ vindt gehoor

WELBERG – De oproep die de organisatie van ‘Rituelen Helen’ afgelopen vrijdag in de Steenbergse Courant deed aan de inwoners van Steenbergen, vindt op grote schaal gehoor. Volgens medeorganisator Hilde van Straten-de Caluwé hebben wijkverenigingen, scholen, ondernemers en particulieren al laten weten kaarsen op te zullen steken ter nagedachtenis aan de overledenen. Ook in Bergen op Zoom neemt men het initiatief over.

Omdat de vierde editie van ‘Rituelen Helen’, een met kaarsen verlichte belevingsroute op de begraafplaats aan de Steenbergse Nassaulaan, niet door kan gaan vanwege corona, bedacht de organisatie een alternatief. De vrijwilligers zonden een hartenkreet uit naar alle Steenbergenaren om zelf een lichtje op te steken ter herinnering aan de overledenen. Ook riep men op om een kaarsje te geven aan mensen die een belangrijke persoon in hun leven moeten missen.

Pius X

Sinds die tijd is Hilde overspoeld door reacties. De buurtverenigingen ’t Drievierde en de Wouwsestraat doen in ieder geval mee. De leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool Pius X op de Welberg steken op maandag 2 november 150 kaarsen aan langs het wandelpad dat over de begraafplaats loopt. “De oproep paste naadloos binnen het jaarlijkse project rond Oorlog, Bevrijding en Herdenking van de Tweede Wereldoorlog,” aldus een woordvoerder van de werkgroep Herdenking Pius X. “Normaal gesproken herdenken we deze week bij het monument aan de Canadezenweg dat Welberg in november 1944 bevrijd werd. Door corona kan dat niet doorgaan, evenals heel veel activiteiten die we gepland hadden. Door nu de kaarsjes op de begraafplaats aan te steken, herdenken we alle overledenen en in het bijzonder de oorlogsslachtoffers. Op de oorlogsgraven die er nog zijn, zullen we een extra kaarsje branden.”

Televisie-uitzending

Volgens Van Straten zijn er ook veel particulieren die haar benaderen. “Jong en oud laat weten een kaarsje te branden en een lichtje te geven aan iemand in hun omgeving die iemand mist. Ook winkeliers hebben mij laten weten op eigen wijze bij te dragen aan Rituelen Helen.”

De oproep van de organisatie is in buurgemeente Bergen op Zoom niet onopgemerkt gebleven. Vanuit het crematorium, dat al jarenlang ‘Rituelen Helen’ organiseert, wordt gevraagd aan te sluiten bij de Steenbergse oproep. Hier heeft men er verder voor gekozen om de Allerzielenviering en Belevingsroute vorm te geven via een televisie-uitzending op ZuidwestTV. Het programma is aanstaande zondag vanaf 17.30 uur ieder uur en maandag de hele dag te zien via deze regionale zender.

De Bergse organisatie hoopt dat de katholieke kerken in Bergen op Zoom evenals de Steenbergse Gummaruskerk en Vredeskerk op maandag 2 november van 18.30 tot 18.40 uur de klokken zullen luiden. De Gummaruskerk is op deze maandag van 14.00 uur tot 16.00 uur open voor iedereen die een kaarsje wil opsteken.

[ door Dasja Abresch ]
Foto: vorige jaren had Rituelen Helen sfeervolle edities op de Steenbergse begraafplaats.

Uit de Steenbergse Courant