Afbeelding
dinsdag 12 mei 2020, 13:23

Diksap-raffinage bij Suiker Unie van start gegaan

DINTELOORD - Suiker Unie is deze week gestart met de jaarlijkse verwerking van diksap tot kristalsuiker. Ondanks beperkingen vanwege het coronavirus hebben de suikerfabrieken in Dinteloord en het Groningse Vierverlaten op tijd het onderhoud en de investeringen kunnen afronden. “Een groot compliment aan onze medewerkers”, zegt plantmanager Luc Kroes.

De suikerfabrieken hebben tijdens de bietencampagne zo’n 400.000 ton diksap geproduceerd en opgeslagen in reusachtige tanks: drie in Dinteloord en twee in Vierverlaten. Door dit tussenproduct te maken, kunnen de fabrieken beduidend meer suikerbieten verwerken. Het duurt daarna circa 15 dagen om het diksap van één tank te verwerken tot suiker. In Dinteloord betekent dat 40 tot 45 dagen, tot eind juni/begin juli. In totaal wordt in de twee fabrieken zo’n 250.000 ton suiker geproduceerd. Daartoe is slechts het achterste deel van de fabriek volcontinu in bedrijf.

Witsuiker

“In Dinteloord gaat het om 150.000 ton witsuiker, ofwel onze volledige silo-opslagcapaciteit hier”, vervolgt Luc Kroes. “Om de fabriek hiervoor gereed te krijgen, zijn we direct na de bietencampagne (half januari) begonnen met het onderhoud en omvangrijke investeringen, zoals het vervangen van vijf van de tien witsuikercentrifuges.

Ondanks coronabeperkingen

Door de afgekondigde coronamaatregelen half maart, had dit heel wat voeten in de aarde. Zo moest iedereen zich houden aan de anderhalve meter werkafstand. Bovendien werkten we samen met een Duitse leverancier die de centrifuges samen met onze mensen kwam installeren, gevolgd door trainingen en proefdraaien. Een en ander zorgde voor extra complexiteit, ook aan de grens. Verder is het jaarbedrijf, waar we alle mogelijke zeefsoorten suiker maken, ondanks de coronabeperkingen binnen één week weer in topconditie gebracht. Een formidabele prestatie dat dit allemaal is gelukt.”

Stickers

Ook de diksap-raffinage zelf vindt plaats conform de anderhalve meter economie en de hygiëneregels van het RIVM. “Stickers en een plattegrond geven duidelijk aan waar onze operators mogen zitten in onze centrale regelkamer CBR. Verder hebben we afgesproken hoeveel mensen erin mogen, hoe je elkaar passeert, enzovoorts. We doen er alles aan om corona buiten de deur te houden.”

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant