Afbeelding
woensdag 15 april 2020, 09:08

VVD wil snelle voortgang in aanleg glasvezelnetwerk buitengebied

STEENBERGEN – Fractievoorzitter Kees Gommeren van VVD Steenbergen stelt namens zijn partij vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het niet nakomen van planningsafspraken door Glasvezel Buitenaf bij de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente Steenbergen. Juist nu veel mensen thuis moeten werken is het belang van een snel netwerk wederom aangetoond. De VVD wil graag druk vanuit het college.

Tijdens de campagne van de ambassadeurs van Glasvezel Buitenaf, waarbij meer dan 70 procent van de bewoners van het buitengebied zich aanmeldde voor de aanleg van een glasvezelnetwerk, werden door het bedrijf mooie beloften gedaan. Vervolgens presenteerde Glasvezel Buitenaf een planning waaruit bleek dat in 2019 alle aansluitingen zouden zijn gerealiseerd.

Willekeur

“Er lijkt nu in het buitengebied sprake te zijn van willekeur. Er zijn bewoners aangesloten, terwijl hun buren nog steeds zitten te wachten. Er worden regelmatig nieuwe planningen gemaakt en beloften gedaan”, vertelt Kees Gommeren. “Aan de ambassadeurs ligt het niet. Die dringen er bij Glasvezel Buitenaf sterk aan op aan dat het bedrijf zijn afspraken nakomt. Telkens komen er nieuwe beloften, maar die worden niet waargemaakt”.

Voorrang aan de kernen?

De VVD fractievoorzitter constateert dat blijkbaar voorrang wordt gegeven aan de aanleg in de kernen. “Heel Kruisland bijvoorbeeld ligt ondersteboven. Hier worden wel aansluitingen gerealiseerd. Dat gebeurt nota bene gratis, terwijl de bewoners van het buitengebied 1850 euro moeten betalen voor een aansluiting. We hebben hier zelf riolering moeten betalen via de aanleg van IBA’s en we betalen zelf onze aansluitingen op het glasvezelnetwerk. Dan steekt het extra als de kernen nu voorrang krijgen. Daarbij is in het buitengebied snel internet een noodzaak. In de kernen is al veel sneller internet voorhanden”.

Vraag om maatregelen

De VVD wil na van het college weten of er overleg is over de vorderingen bij de aanleg van het glasvezelnetwerk en of het college haar zorg heeft uitgesproken over het niet realiseren van de afgesproken planning. En de fractie wil druk op de uitvoering, waarbij aansluiting in het buitengebied voorgaat op die in de kernen. Ze vraagt naar de maatregelen die het college in deze gaat nemen.

Afbeelding: Volgens de in 2019 gelanceerde planning voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied zou het netwerk er eind vorige jaar al compleet moeten liggen.

Uit de Steenbergse Courant