Afbeelding
zaterdag 25 januari 2020, 09:00

Nieuw plan voor terrein De Darink na protesten fietscrossbaan

STEENBERGEN – Het is al bijna twee jaar geleden sinds een groep Kruislanders met het initiatief kwam om een fietscrossbaan te maken op het braakliggend stuk grond bij woonwijk De Darink. Hoewel er aanvankelijk vooral door de jeugd en ouders in het dorp enthousiast op het plan werd gereageerd, voelde een groep bewoners van de wijk zich gepasseerd omdat er niet om hun mening was gevraagd. De bestaande voetbalkooi op het terrein zorgt volgens hen al voor overlast en als daarnaast nog een fietscrossbaan met hondenspelveld zou komen, zouden de klachten alleen maar toenemen. Inmiddels is er na een aantal bijeenkomsten een alternatief ontstaan: een natuurspeeltuin.

De betrokkenen hebben zich inmiddels verenigd in een werkgroep en de Dorpsraad Kruisland heeft een verbindende en organiserende rol tussen de leden van deze werkgroep en de gemeente. Sinds november zijn er verschillende bijeenkomsten geweest om het proces weer recht te trekken nadat er twee kampen waren ontstaan in het dorp. De oorspronkelijke initiatiefnemers die voor een fietscrossbaan gingen, en de omwonenden die weliswaar een invulling willen voor het braakliggende terrein, maar niet eentje die nog meer jeugd aantrekt en dus mogelijk voor (geluids)overlast gaat zorgen.

“Kou uit de lucht”

Als compromis is er een idee voor een natuurspeeltuin uitgerold waar de Kruislandse kinderen naar hartenlust kunnen ravotten en spelen. “Uiteindelijk hebben we best vlot overeenstemming kunnen bereiken met elkaar. Het is de bedoeling dat het aangepaste plan van de werkgroep nog een keer wordt besproken met omwonenden zodat het daarna als advies naar de gemeente kan worden verstuurd”, vertelt Ad Hellemons, de kersverse nieuwe voorzitter van de Dorpsraad. Ook volgens John van Toorn, lid van de werkgroep, is de kou nu uit de lucht en willen de initiatiefnemers van de crossbaan en het hondenspeelveld ook niet dat er iets komt wat zoveel weerstand oproept. “Het was gewoon iets te veel van het goede.”

“Ik begin nooit meer aan zoiets”

Maar zoals meestal het geval is, heeft ook dit verhaal twee kanten. Het spreekwoordelijke zaadje om op het drassige veld iets te maken voor de jeugd werd ruim 1,5 jaar geleden geplant door dorpsbewoners Dennis Roks en Lidia Uijtdewilligen. Vooral Roks houdt een bittere nasmaak over aan zijn burgerinitiatief. “Het was een simpel idee voor een kleinschalige crossbaan met speeltuintje. Maar het liep al snel spaak omdat het simpelweg aan daadkracht ontbrak bij de gemeente. Toen kwam later de weerstand vanuit een groepje omwonenden die het naar mijn idee verkeerd hebben begrepen waardoor het allemaal opgeblazen werd. Nu heb ik de handdoek in de ring gegooid zodat de kinderen in ieder geval nog iets krijgen. Maar ik begin nooit meer aan zoiets. Ook de inwoonster die pleitte voor het hondenspeelveld heeft het inmiddels opgegeven.”

Budget: 40.000 euro

Onlangs liet wethouder Esther Prent weten dat het proces van dit burgerinitiatief inderdaad “iets complexer bleek dan aanvankelijk gedacht.” In 2018 heeft de gemeente het besluit genomen dat er op het veld een permanente inrichting met recreatief groen moet komen en dat een burgerinitiatief daar perfect in zou passen. Er is tijdens afgelopen november tijdens een presentatie voor de inwoners gezegd dat er vanuit de gemeente een budget van 40.000 euro beschikbaar is voor de uitvoer van het ontwerp. De werkgroep heeft al aangegeven dat dit waarschijnlijk niet genoeg is om het avontuurlijke speelterrein te realiseren. Er zal moeten blijken welke onderdelen uitvoerbaar zijn. Er zijn ideeën voor een waterspeelterrein, picknicktafels en een kabelbaan.

Tweede werkgroep vanwege overlast voetbalkooi

Volgens de Dorpsraad is het de bedoeling om uiterlijk in april het advies uit te brengen naar de gemeente, zodat er nog dit jaar gestart kan worden. Dat heeft prioriteit, maar de leden van de Dorpsraad willen in de toekomst best meedenken over mogelijke andere locaties waar wel een crossbaan of hondenspeelveld zou kunnen komen.
Inmiddels is er ook een tweede werkgroep gevormd die zich bezighoudt met het in kaart brengen van de overlast van de voetbalkooi. De vrijwilligers in die groep willen samen met gemeente en politie kijken naar mogelijke oplossingen.

Foto: Tijdens het kernbezoek van de gemeenteraad in oktober 2019 drongen de initiatiefnemers nog aan op de komst van een fietscrossbaan. Na protest van omwonenden is dat inmiddels gewijzigd in een voorlopig ontwerp voor een natuurspeeltuin.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant