Afbeelding
vrijdag 20 december 2019, 09:06

Mooie afscheidswoorden voor raadsleden VVD en D66

STEENBERGEN – De laatste besluitvormende vergadering van dit jaar stond donderdagavond vooral in het teken van het afscheid van twee gewaardeerde raadsleden. Er werd uitgebreid stilgestaan bij het vertrek van Nicky Broos (VVD) en Eric van der Spelt (D66). Beide stoppen met het raadswerk omdat ze meer tijd nodig hebben voor werk en/of gezin. Burgemeester Ruud van den Belt had als voorzitter van de raad niks dan lovende woorden voor beiden, en ook collega-raadsleden staken de loftrompet over de inzet van Broos en Van der Spelt. 

“Je was een raadslid met het hart op de tong. Altijd correct, to the point en met een vleugje humor. Je sprak vrijwel altijd vanuit het hoofd en dat vind ik knap. Gelukkig is het geen volledig afscheid omdat je als burgerraadslid aanblijft, maar toch wil ik je bedanken voor je inzet voor de gemeente Steenbergen”, aldus Van den Belt over Nicky Broos.

Respectvol degens kruisen

Ook niets dan respect vanuit de andere fracties voor de manier waarop de VVD’er het debat voerde in de raadszaal. “Dat deed je altijd met snijdende woorden en recht tot de kern. Maar ik ken je ook als de Brabantse Bourgondiër met wie je gezellig een biertje kan drinken”, aldus mede-Kruislander Edwin Maas (Gewoon Lokaal!). “Bedankt dat je altijd op correcte wijze met ons de degens hebt willen kruisen”, sprak Michel Lambers van de Volkspartij hem toe. 

Eervolle taak

Eric van der Spelt heeft zo’n zes jaar in de raad gezeten voor D66. De beslissing om te stoppen was niet makkelijk om te nemen, maar de combinatie met zijn drukke gezin en eigen agrarisch bedrijf was niet langer te maken. “Het raadslidmaatschap is een uitdagende hobby, maar je doet het naast je werk en dat schuurt wel eens. Ik heb het altijd ervaren als een eervolle taak.” De fractievoorzitter van zijn eigen partij, Tim Huisman, benadrukte dat ze hem erg gaan missen. “Maar zolang het politieke bloed door je aderen stroomt, is terugkeer altijd mogelijk.” In de andere speeches kwam vooral naar voren dat Eric van der Spelt altijd monter en positief was. “Je droeg altijd bij aan een goede sfeer en probeerde op een constructieve manier tot oplossingen te komen”, sprak Nadir Baali (PvdA). 

Theo van Es is direct geïnstalleerd als raadslid voor de VVD. Nicky Broos werd benoemd tot burgerraadslid. Ad Theuns zal binnen D66 de plek van Eric van der Spelt overnemen. Hij wordt in de raadsvergadering van 30 januari geïnstalleerd. 

Foto 1: Eric van der Spelt werd in de bloemetjes gezet bij zijn afscheid van de raad. De overige fractieleden van D66: Tim Huisman, Ad Theuns en Loes Baselier. 

Foto 2: Nicky Broos (l) nam afscheid als raadslid voor de VVD-fractie en Theo van Es (r) volgt hem op.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant