zaterdag 18 oktober 2014, 09:35

Oorlogsexpositie in Kruislands museum De Holle Roffel

KRUISLAND – In ambachts- en gereedschappenmuseum De Holle Roffel staat van zondag 19 oktober t/m zondag 23 november een expositie centraal over de Tweede Oorlog, die ook Kruisland niet onberoerd liet.

Vlak voor de bevrijding van het dorp op 30 oktober 1944 vonden de terugtrekkende Duitsers het nog nodig om meerdere gebouwen op te blazen. Zo werden de molen en de NH kerk volledig vernietigd en bij de val van de toren van de katholieke kerk, raakte ook het huis links daarnaast helemaal verwoest.

Slachtoffers

Ook de brug bij het Gastelsveer was doelwit van de vijand, die verder onder meer diverse duikers, bruggen en het Bovensas onklaar maakte. De Kruislandse bevolking beleefde uiteraard een angstige tijd door de vele beschietingen die plaatsvonden. Indirect en als gevolg van ongelukken kwamen zeven personen te overlijden. Met documenten, foto’s en originele kranten blikt De Holle Roffel terug op die zware tijd. Op kleinere schaal wordt ook aandacht geschonken aan de Eerste Wereldoorlog.

Officiële opening

Directeur Theo Mathijssen verricht komende zondag om 13.00 uur de officiële opening van de herdenkingstentoonstelling, die verder op 23 en 30 oktober en op 6, 9, 13, 20 en 23 november te bezichtigen is, al deze dagen tussen 13.00 en 16.00 uur. Het museum is gevestigd in het voormalige kerkgebouw aan de Markt 20.

Ter ere van de bevrijding werd in Kruisland destijds een feestelijke optocht gehouden.

Uit de Steenbergse Courant