zaterdag 20 september 2014, 17:51

Aftrap West-Brabantse Waterlinie in 17de eeuws decor

DE HEEN - ‘Vriend of vijand?’ Met deze vraag werden bezoekers van het Benedensas gistermiddag welkom geheten door een tweetal 17de eeuwse poortwachters. Pas wanneer zij overtuigd waren van de goede bedoelingen van de passant, hieven zij hun hellebaarden op om vrije doorgang tot het Heense sluizencomplex te geven.

Het duo maakte deel uit van het decor waarin de aftrap plaatsvond voor de ‘West Brabantse Waterlinie’. Dit project omvat het herstel van de oude verdedigingslinie uit de 16de en 17de eeuw. Het is één van de projecten die de Brabantse Wal als provinciaal Landschap van Allure op de kaart moet zetten.

Benedensas en Fort Henricus

Voor de gemeente Steenbergen betekent de ‘West Brabantse Waterlinie’ onder meer de verdere ontwikkeling van het Benedensas als recreatieve poort, het herstel van Fort Henricus en de ontwikkeling van de Cruijslandse kreken.

Een ambitieus project dat binnen drie jaar tijd klaar moet zijn, wil de provincie over de brug komen met de 7,8 miljoen subsidie die zij voor de waterlinie over heeft. Overigens hebben alle andere partijen in het samenwerkingsverband (gemeenten, organisaties en ondernemers) daarnaast nog eens 9,6 miljoen euro bijeengebracht.

Spaanse belegering

Voor de gelegenheid hadden de heren Borwater en De Kethulle, de gouverneurs van respectievelijk Steenbergen en Bergen op Zoom bij de start van de Waterlinie, hun uniform uit de kast gehaald. Zij schetsten de bezoekers de gebeurtenissen ten tijde van de Spaanse belegering.

Blijde nieuws

Ook gaven zij de ruimte aan de bestuurlijk verantwoordelijken anno 2014 om hun trots en toekomstverwachtingen uit te spreken. Voor de officiële openingshandeling werd een van de oudste communicatiemiddelen van til gehaald: een postduif.

Met hulp van de wethouders Ton Linssen (Bergen op Zoom), Petra Lepolder, burgemeester Vos (beiden Steenbergen) en provinciaal gedeputeerde Johan van den Hout kreeg het dier de vrijheid in de hoop dat hij het blijde nieuws snel van De Heen naar Bergen op Zoom zou brengen.

Uit de Steenbergse Courant