woensdag 5 februari 2014, 11:35

Vier keer goud op NK voor jeugdige zwemmer Rick Bulman

STEENBERGEN – Met een ‘oogst’ van maar liefst vier gouden en twee zilveren medailles kan Rick Bulman terugkijken op een voor hem uiterst succesvol verlopen Nederlands Junioren Kampioenschap korte baan zwemmen. De Steenbergenaar, die vandaag 13 jaar wordt, verbeterde bovendien op meerdere afstanden zijn persoonlijke records en zwom ook tot drie keer toe een Brabants juniorenrecord, waarvan er eentje nog op naam stond van niemand minder dan meervoudig Olympisch, Europees en wereldkampioen Pieter van den Hoogenband.

De wedstrijden voltrokken zich afgelopen weekeinde in het Amsterdamse Sloterparkbad. Ruim 450 junioren streden daar om de nationale titels. Rick Bulman had zich voor acht afstanden geplaatst, maar koos ervoor zes keer plaats te nemen op het startblok.

Hij begon meteen goed, met de eerste plaats op de 50 meter vrije slag, in een persoonlijk record van 26.69 seconden. De tweede gouden plak volgde op de 100 meter vlinderslag, waarbij hij in 1.06,74 het Brabants juniorenrecord van Pieter van den Hoogenband verbrak.

Op de 200 meter vrije slag raakte Rick eventjes van slag, desondanks bleef hij al zijn concurrenten voor, om wederom als eerste aan te tikken in een nieuw persoonlijk record van 2.10,50. De vierde gouden race zwom het jonge Steenbergse talent op zijn favoriete onderdeel, de 100 meter schoolslag. Ook op deze afstand boekte hij met 1.11,40 een Brabants record, maar zijn tijd betekende bovendien een kampioenschapsrecord.

Op de 200 meter schoolslag snoepte Rick – lid van zwemclub Aquadream in Roosendaal en pupil van trainer/coach Eric Minkman – bijna zeven seconden van zijn persoonlijk record af. In 2.39,37 eindigde hij dit keer op de tweede plaats. Zilver pakte hij ook op de 100 meter vrije slag, in een persoonlijk record van 58.67, slechts 0.15 seconden achter de winnaar.

Al zijn topprestaties bij elkaar leverden hem uiteindelijk ook nog de winst in het Arena-klassement op. 

Uit de Steenbergse Courant