donderdag 4 september 2014, 08:46

Jaarmarkt biedt jong en oud drie dagen volop activiteiten

STEENBERGEN – ‘De ondernemers hier doen meer, het is een actieve braderie en die gaan we de komende jaren nóg verder uitbouwen’. Met deze woorden onderstreept de organisatie van de Steenbergse Jaarmarkt de keuze voor de nieuwe slogan die aan het evenement is gekoppeld: Markt & Meer. De komende drie dagen staat het winkel- en uitgaanscentrum weer bol van de activiteiten.

Groene, blauwe en witte ballonnen – de kleuren van Stadhaven – aan alle circa 180 kramen geven dan nóg een extra feestelijk tintje aan het straatbeeld in hartje Steenbergen. Ook Bertje en Leo, de ‘levende stadsstenen’ lopen rond in de binnenstad, waar de dweilbands Ut Toeternietoe (zaterdagmiddag), D’n Dweilberg en De Primurkes (beide zondagmiddag) voor een vrolijke noot zorgen.

Aan sfeer en gezelligheid zal zogezegd geen enkel gebrek zijn en zeker bij de aangename weersomstandigheden zoals die worden voorspeld, kun je ongetwijfeld weer over de koppen lopen.

Steltlopers

Tussen de Jaarmarkt-gangers begeven zich vrijdagmiddag een ballonartiest, die ballonfiguren uitdeelt aan kinderen, en Hiddo’s Dixie Mixie Miniband; een bijzondere muzikale attractie die gegarandeerd niet onopgemerkt blijft. Zaterdagmiddag is het ‘opkijken’ geblazen, tegen de kleurrijke steltloper Triolavie, die met een hoogte van 4,5 meter zonder enige twijfel in het oog sprint.

Ook zondagmiddag is er een opvallende steltloper te gast, maar dan in de vorm van een mega-struisvogel. Die mag trouwens wel uitkijken, want op het Kerkplein verzorgt handboogvereniging Concordia Florebith uit Oudenbosch, zowel zaterdag als zondag, demonstraties handboogschieten. De Commerce uit Kruisland verzorgt op het Kerkplein het terras met entertainment.

Officiële opening 

Naast de winkeliers, het omringende bedrijfsleven en ambulante handelaren van buitenaf, laten ook uiteenlopende verenigingen zich zeker niet onbetuigd tijdens de 43ste editie van de Jaarmarkt. Variatie genoeg ook in de muzikale aankleding van het festijn, dat vrijdagavond om 19.00 uur officieel wordt geopend door burgemeester Joseph Vos en wethouder Cors Zijlmans, in het gezelschap van Miss Kleine Tour Eryka Romkes.

Prijzenfestival

Dat gebeurt op de Markt, met de trekking van de speciale winkelactie die dit jaar voor het eerst wordt gehouden. In aanloop naar de Jaarmarkt ontvangen de klanten bij alle deelnemers van Steenbergen Steengoed Winkelplezier een kanskaart voor het prijzenfestival.

De kanskaarten kunnen vrijdag 5 september van 16.30 tot 18.30 uur op de Markt worden ingewisseld voor loten ten bate van het Rad van Avontuur, dat bij de opening gaat draaien. Het prijzenpakket bestaat uit waardebonnen, te besteden bij de plaatselijke winkeliers en horecabedrijven, maar er wordt ook een Stedentrip t.w.v. 500 euro verloot.

Samenwerking

Ook met deze actie wordt dus invulling gegeven aan het nieuwe credo, Markt&Meer, en blijkt dat de organisatie van de Jaarmarkt tegenwoordig berust bij een werkgroep, bestaande uit leden van Retail Platform Steenbergen en de afdeling Groot-Steenbergen van Koninklijke Horeca Nederland.

Zij sloegen hiertoe vorig jaar de handen al ineen en zochten bovendien de samenwerking met het in markten en winkelcentrumpromotie gespecialiseerde Dynamic Promotions uit IJsselstein. ,,Een succesvolle formule, dus die hebben we voortgezet,’’ aldus werkgroepvoorzitter Bram Achterberg.

Kunst in de kerk

Dit jaar is ook nadrukkelijk de samenwerking gezocht met Kunstforum Steenbergen en de activiteitencommissie van de Gummaruskerk, teneinde de verbinding te leggen tussen het vertrouwde Jaarmarkt-parcours en de kerk, waar drie dagen lang een meer dan bezienswaardige kunsttentoonstelling plaatsvindt, met o.a. schilderijen van de Steenbergse kunstenaar Rob Schneider.

Om een open toegang te creëren naar de expositie, komt de podiumwagen niet dwars aan het einde van de Markt, maar middenop in de lengterichting van het plein te staan. Doorgaand verkeer moet achterlangs de kerk z’n weg vervolgen, want de Oost- en de Westdam zijn tussen het Doktersdreefje en het Wijnstraatje afgesloten.

Brandweerpost en houtzaagkunst

Aan weerszijden zijn activiteiten ingepland, te weten een stand van de brandweerpost Steenbergen (met brandweerwagen, een waterspuithuisje en luchtkussen voor de kinderen), een draaimolen en ook houtzaagkunstenaar Peter de Koning is van de partij: hij gaat Disney-figuren vervaardigen en maakt van een grote boomstam een kunstwerk voor het goede doel.

Scouting Steenbergen

Nieuw ook is de samenwerking van de werkgroep met Scouting Steenbergen, die in de breedste zin van het woord hand- en spandiensten voor de organisatie verricht en zichzelf ook aan het publiek presenteert voor het oude stadhuis in de Kaaistraat. Daar zijn verschillende onderdelen van Scouting te zien en kinderen kunnen meedoen aan een ‘bingo’, waarvoor zij op heel de Jaarmarkt letters bij elkaar moeten sprokkelen, om daarvan vervolgens een zin te maken.

Kinderbraderie

De Steenbergse scouts coördineren overigens ook de Kindermarkt, die zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur (en dus vrijdags niet!) wordt gehouden in de Blauwstraat (van de Rongelstraat tot de Ravelijnstraat). Alle ingangen van huizen en winkels dienen vrij toegankelijk te blijven. Het verkopen van tweedehands spulletjes is alleen toegestaan aan kinderen t/m 16 jaar, eventueel in het gezelschap van een begeleider. Per deelnemer wordt uitgegaan van een grondplaats van 2 bij 1 meter.

Volop entertainment

Ook voor een gevarieerd én gratis entertainment-programma, is de Steenbergse Jaarmarkt drie dagen achtereen the place to be. Op de Markt ‘draait’, op uitnodiging van de horeca aldaar, vrijdag (en zondag) heel de dag Showtime Drive In Show en speelt in de avonduren de Nederpop- coverband Stoot! de sterren van de hemel.

Zang, dans en modeshows

Zaterdag- en zondagmiddag zijn er om 13.00, 14.45 en 16.00 uur modeshows op het Markt-podium, waarbij modellen namens plaatselijke detaillisten het publiek de nieuwste najaarsmode showen. Op dezelfde locatie laten zaterdag- en zondagmiddag ook de leden van theaterschool Myra Ceti te bewonderen, met zowel dans- en zangdemonstraties als uitvoeringen van de musical Grease.

Zaterdagavond gaat het spreekwoordelijke dak van de Markt er geheid af met de Q Music Discoshow, inclusief ‘het foute uur’. Zondag aan het einde van de middag geeft de Steenbergse volkszanger Chris Antonissen nog een optreden ten beste.

Jamsessie

Op het muziekpodium dat Hotel Aarden en Lions Club Steenbergen samen organiseren, speelt zaterdagmiddag o.a. Phonecall en ’s avonds de eigentijdse jazzband The Embassy. Zondagmiddag op deze plekde inmiddels traditionele Jaarmarkt-jamsessie, waarbij het vocalisten en instrumentalisten hun kunsten te vertonen.  

The Sparrows en de Haagse Toppers

Restaurant Puur en café-zaal De Joosse hebben op hun gezamenlijke podium in de Kaaistraat voor eenieder wat wils in petto. Vrijdagavond vanaf 20.00 uur treden hier de Haagse Toppers (Stanley Hazes, Leo Twin, John Medley en Cornel) op, zaterdagmiddag staat van 14.30 tot 15.00 uur en van 15.30 tot 16.00 uur het Steenbergse popkoor The Sparrows op de planken, zaterdagavond vanaf 20.00 uur de liveband Strawberry Jam en zondagmiddag vanaf 14.00 uur is het de beurt aan Corné Entertainment om de bezoekers muzikaal te vermaken.

Beachsoccertoernooi

Vijftig teams hebben zich ingeschreven voor de 7de editie van het Beachsoccertoernooi, dat niet meer weg te denken valt uit het programma van de Jaarmarkt. Sportshop Heshof verzorgde dit evenement de voorbije jaren, maar heeft de organisatie nu overgelaten aan drie vrijwilligers. Jeroen Horstman, Han Verbeek en Xander Knop zijn blij dat zij volgend weekeinde zo’n 300 pupillen en junioren – van de kabouters tot en met de B-jeugd - mogen verwelkomen bij de wedstrijden, die vrijdag van 16.00 tot 20.30 uur, zaterdag van 12.00 tot 20.30 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur (met na afloop prijsuitreiking) worden gespeeld in de ‘zandbak’ tussen Sportshop Heshof en Hotel Aarden.

http://www.facebook.com/JaarmarktSteenbergen

Uit de Steenbergse Courant