maandag 11 februari 2013, 17:49

Strienestadse meerminnen herleven bij Spel op de Mart

STEENBERGEN - Het Spel op de Mart was vanmiddag weer één van de grote hoogtepunten van het Steenbergse carnavalsfeest. In het openluchtspektakel herleefden de twee Strienestadse meerminnen. Prins Strienius V kwam door een ware mensenzee aangevaren op de Markt en tot slot klonk het uit vele honderden kelen ‘Lang zal t’ie leven’ voor de afscheidnemende Mussenkoning.

De Markt stroomde rond kwart voor drie vanmiddag vol bietboerkes en meerminnekes en ook talloze oudere carnavalsvierders trotseerden de snerpende winterkou om de toneelkunsten van groot en klein gevolg met eigen ogen te kunnen aanschouwen.

De grote en de kleine nar visten eerst een fles op met daarin een voicemail-bericht van Prins Strienius V, die een rondvaart aan het maken was langs de mooiste plekjes in Strienestad. Daarbij voer hij blind op de Mussenkoning, vanwege diens lange staat van dienst. Eenmaal op de Markt aangekomen, ontdekte Strienius V dat er de nodige commotie was ontstaan, doordat er ook twee heuse meerminnen waren opgedoken.

Nar Wiedus en zijn jeugdigde evenknie lieten de boel weer eens helemaal in het honderd lopen, door verkleed als meerminnen al het eten te verorberen dat de Flodders voor de echte meerminnen hadden klaargezet. Jan en Jantje Oorlog probeerden te redden wat er te redden viel, maar juist dankzij de narren én de Mussenkoningen kwam alles weer op z’n pootjes terecht. Waarna de Markt tot drie keer toe in een zee van leut veranderde, met behulp van alle bellenblazende bietboerkes en meerminnekes, die na afloop bij De Joosse alvast afscheid konden nemen van de Mussenkoning, die deze carnaval na 11 jaar zijn geweer aan de wilgen hangt.

Uit de Steenbergse Courant