zaterdag 24 augustus 2013, 15:30

Stadhaven viert feest

STEENBERGEN – Vandaag wordt in de opgeknapte binnenstad van Steenbergen gefeest vanwege de officiële opening van het project StadHaven. De feestelijkheden begonnen met een ontbijt, waaraan meer dan 500 inwoners goedgehumeurd aanschoven.

Voor het gratis ontbijt hadden Hema, AH Achterberg, bakker Jacques, Het Bakhuys en Meesters AGF de krachten gebundeld. Zij schotelden de deelnemende bewoners een smakelijk broodjesmaaltijd voor en openden daarmee het feestelijk programma. De formatie Phonecall zorgde voor gezellige muziek. Een uurtje later was het wethouder Bert van Kesteren die het startsein mocht geven voor de officiële opening van StadHaven, het project dat de binnenstad van Steenbergen nieuw leven inblaast. De weergoden waren op dat moment de plaats niet goed gezind, of toch wel: “Water hoort bij Steenbergen”, zo stelde Van Kesteren.

Hij gaf het woord aan zijn collega Leo Heijmans die in het kort de historie van het inmiddels twee jaar durende project schetste en vertelde hoe de raad van Steenbergen met lef goedkeuring gaf voor een fikse investering van zo’n 2 miljoen euro. Het resultaat is een opgeknapt Marktplein, waarbij de Gummaruskerk nadrukkelijk is betrokken en een vernieuwde Kaaistraat en Grote Kerkstraat. Het sluitstuk van het project StadHaven is de aanpak van het havengebied, waar reeds de eerste stappen voor worden gezet. Belangrijk bij dit alles is niet alleen de verbinding van havengebied en binnenstad, maar zeker ook de verbinding die gemeente Steenbergen, ondernemers van het Retail Platform Steenbergen en ondernemers uit de horeca hebben gemaakt. Gezamenlijk moeten zij er namelijk voor zorgen dat de bezoekers van het centrum zich hier bijzonder prettig gaan voelen en dit blijvend doen in de toekomst.

Er is nog een partij die daar een steentje aan bij wil dragen. Namens Kunst en Cultuurplatform Steenbergen lichtte Sandra Houtepen toe hoe dit platform - in navolging van de vorig jaar georganiseerde uitmarkt en eerdere exposities - kunst in de binnenstad wil promoten. Omwille van de aandacht voor deze kunst zelf, maar ook om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken. De kunstbanieren op de Markt moeten de bezoekers hierop attent maken en de expositie van kunst in panden en etalages in de binnenstad zijn daaraan gekoppeld.

Momenteel loopt het feestprogramma in de binnenstad. Daarbij lieten kinderen ballonnen op en kunnen zij genieten van voor hen aantrekkelijke activiteiten. Ook is er straattheater, zijn er stadswandelingen met een gids en kan ieder een bezoek brengen aan de Gummaruskerk. Hier is historie te zien en kan worden geluisterd naar orgelmuziek. Vanavond zullen de Wild Pianoz op de Markt voor een muzikaal spektakel zorgen.

Uit de Steenbergse Courant