donderdag 28 januari 2016, 22:40

Referendumverzoek haalt het niet in gemeenteraad

STEENBERGEN – Er komt geen referendum over de opvang van asielzoekers in de gemeente Steenbergen. Het verzoek hiertoe is vanavond door 11 van de 19 raadsleden verworpen. CDA, VVD, Gewoon Lokaal! en PvdA stemden tegen, Volkspartij, Steenbergen Anders en D66 hadden wel graag gezien dat er een volksraadpleging over dit onderwerp was gehouden, niet in de laatste plaats om de kloof tussen de burgers en de politiek te verkleinen.

In de raadsvergadering van 25 november vorig jaar diende Danker Kouwen het referendumverzoek in. Met zijn actiegroep haalde hij bijna 1100 handtekeningen op, van mensen die ook graag willen dat de gemeente de mening van de bevolking zou peilen middels een raadgevend (dus niet bindend) referendum.

Volgens de tegenstanders in de raad heeft zo’n volksraadpleging weinig tot geen zin meer, nu besloten is om alleen het wettelijk verplicht gestelde aantal statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) te huisvesten.

Een referendum zou dan alleen maar weer voor hernieuwde onrust in de samenleving zorgen, zo vrezen zij. De voorstanders bleven erop hameren dat alles in het werk moet worden gesteld om de betrokkenheid van de inwoners bij het gemeentebestuur te verbeteren, maar beide ‘kampen’ slaagden er niet in elkaar te overtuigen.

Uit de Steenbergse Courant