Afbeelding
dinsdag 9 augustus 2016, 14:00

De koffie staat klaar in Koffiemuseum ‘De Klokgevel’

STEENBERGEN – Na twee jaar verbouwen is het moment daar: de opening van Koffie- & Theemuseum ‘De Klokgevel’ aan de Kaaistraat 14 in Steenbergen. Het oudste winkelpandje van het centrum gaat op 11 augustus om 11.00 uur voor het eerst open voor het grote publiek. Een aanrader, ook voor wie niet direct getrokken wordt door de geur van koffie of thee. De wijze waarop het echtpaar Jan en Geertje Borst en zoon Michel de afgelopen jaren het pand van drempel tot klokgevel restaureerden, is niets minder dan indrukwekkend te noemen.

In 2014 kocht Borst het pand van de erven Leautaud. Als fervent verzamelaar van alles (maar dan ook echt álles) wat met koffie te maken heeft, klapte zijn eigen huis praktisch uit de voegen. In Steenbergen liep hij tegen de voormalige sanitairwinkel aan en zag er een uitgelezen kans in om er zijn eigen museum te vestigen. Dat er aan het verwaarloosde pand wel het een en ander moest gebeuren, daar was hij zich van bewust. Samen met vrouw Geertje en zoon Michel ging hij aan de slag. De winkel aan de voorzijde werd al snel in orde gemaakt maar daarna wachtte het echte werk. Het woonhuis en de achterliggende werkplaats. Het pand werd volledig gestript voorzien van nieuwe elektriciteit, riolering en verwarming. Alles voorzien van moderne gemakken maar wel in een authentiek jasje.

Museumhuisje

De oude schouw in de voorkamer kwam terug met daarin een prachtige platte buiskachel. De deuren werden ontdaan van panelen van waarachter de originele deuren terug kwamen. In ere hersteld een lust voor het oog. Achter een wand in een van de slaapkamers verscheen een tweede wand. De afdruk van scharnieren deed vermoeden dat er ooit een bedstede had gezeten. Te leuk om niet te herintroduceren. Een andere slaapkamer werd ingericht met een ameublement en accessoires van rond 1900. Maar wel volledig gebruiksklaar want Jan en Geertje zullen regelmatig hun weekenden doorbrengen in hun eigen museumhuisje.

Drieduizend pakken koffie

Waar het uiteindelijk echt om gaat, is de koffie die van de begane grond van het woonhuis tot de zolder van de werkplaats alom vertegenwoordigd is. En de thee hoewel die er pas later bij toeval bij kwam. Een verzamelaar op leeftijd wist dat hij er de kinderen na zijn overleden niet blij mee zou maken en deed zijn volledige collectie over aan Borst. Een mooie aanvulling op diens verzameling koffie. Wat ooit begon met een koperen koffiemolentje liep in een kwart eeuw uit tot een van de grootste koffieverzamelingen in Nederland. Daarbuiten zal overigens ook niet veel vergelijkbaars te vinden zijn. Drieduizend pakken koffie maar ook koffiebranders, koffiemolens, koffiezetters, koffieblikken enzovoort, enzovoort. De afgelopen twee jaar is daar, in aanloop naar de opening van het museum, een grote hoeveelheid koffiekannen en serviezen bij gekomen.

Vrijwilligers gezocht

Om de Steenbergenaar kennis te laten maken met het museum is de toegangsprijs dit eerste weekend slechts 1 euro per persoon. Daarna is de prijs ook nog te overzien: 2,50 voor volwassenen en 1,50 voor de kinderen.

Koffie- & Theemuseum De Klokgevel is op 11, 12, 13 en 14 augustus geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Gedurende de zomermaanden is het op vrijdag, zaterdag en koopzondagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Groepen tot ongeveer 12 personen zijn ook buiten openingstijden welkom.

De Klokgevel is hard op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen met het dagelijks onderhoud. Voor meer informatie (06) 13081151, b.b.barendrecht@gmail.com of www.koffieverzameling.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant