Afbeelding
zaterdag 10 september 2016, 20:55

Voor ieder wat wils tijdens Open Monumentendag

 NIEUW-VOSSEMEER – Wie ondanks het warme weer er vandaag even op uit wilde, had daarvoor meer mogelijkheden dan beschikbare tijd. Op zeven locaties in de gemeente Steenbergen kon de liefhebber terecht voor een activiteit in het kader van de Open Monumentendag. En wie vandaag het programma niet af heeft kunnen werken heeft, is er morgen nog een herkansing.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de wandeling door het historisch centrum van Nieuw-Vossemeer. Hier geeft een deskundige gids van Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid Nieuw-Vossemeer de deelnemers een historische blik op het dorp. Met uitleg over belangrijke panden zoals de Nederlands Hervormde Kerk en de Watersnoodwoningen. Maar ook gevelstenen en ornamenten ontgaan het reisgezelschap niet.

Klap van de molen

Een steenworp verder, in molen ‘De Assumburg’, stonden vrijwillig molenaars Lodi Baauw en Ger van Dijk alleen vandaag klaar om nieuwsgierigen een blik achter de schermen te gunnen. Jong en oud kreeg de kans om alles te weten te komen over de molens en het molenaarsvak, en mocht ook zelf aan de slag. Met het draaien vak de kap bijvoorbeeld. Uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen want een klap van molen is beter voorkomen dan genezen. In de romp van de molen gaf een fraaie verzameling schaalmodellen een goed beeld van de molens die ooit in Nederland draaiden.

Programma zondag 11 september

13.30, 14.30 en 15.30 uur: Wandeling met gids door het historisch centrum van Nieuw-Vossemeer. Het A.M. de Jongmuseum aan de Voorstraat 29 in Nieuw-Vossemeer is het vertrekpunt van deze tocht vol wetenswaardigheden langs de historische panden die het kerkdorp rijk is. Deelname is kosteloos.

13.30-16.30 uur: Openstelling A.M. de Jongmuseum aam de Voorstraat 29 in Nieuw-Vossemeer. Het museum is een eerbetoon aan de in Nieuw-Vossemeer geboren schrijven A.M. de Jong maar geeft een levendig beeld van de gehele historie van de geschiedenis van het dorp.

11.00-17.00 uur: Het onlangs geopende koffiemuseum De Klokgevel aan de Kaaistraat in Steenbergen herbergt maar liefst drieduizend pakken koffie. Het is gevestigd in een fraai gerestaureerd monumentaal pand en zeker de moeite van een bezoekje waard.

10.00-16.00 uur: Bij de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen kunt u de bijzondere archeologische vondsten bekijken. Ook vertellen de archeologen u graag meer over de wijze waarop deze worden gerestaureerd.

11.00-17.00- uur. In museum De Holle Roffel aan de Markt in Kruisland kunt u kennismaken met gereedschappen die de vorige eeuwen werden gebruikt. Het museum is bovendien gevestigd in een monumentaal kerkgebouw met een bijzondere historische uitstraling.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant