Afbeelding
donderdag 13 oktober 2016, 12:00

25-jarig bestaan Ritmisch Koor Dinteloord

DINTELOORD – Van Adele tot Phil Collins en van Marco Borsato tot Edsilia Rombley; het Ritmisch Koor Dinteloord draait er z’n hand niet voor om. Al vijfentwintig jaar lang is het zangkoor een begrip in Dinteloord en omstreken. Het zilveren jubileum wordt op zaterdag 22 gevierd met een speciaal concert en een reünie/feestavond.

Hoewel het Ritmisch Koor eigenlijk een kerkelijke oorsprong heeft, is het gezelschap de afgelopen jaren uitgegroeid tot een popkoor dat gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan.

De geschiedenis van het Ritmisch Koor begint in 1991, toen negen Dinteloorders de handen in een sloegen om een nieuw koor op te richten. ,,Er bestond toentertijd al een parochiaal koor in Dinteloord, het Rooms-katholiek kerkkoor, maar toenmalig pastoor Oldescheper zag ook graag een koor voor de jongeren ontstaan,’’ vertelt Piet Vriens. Dankzij de inspanningen van René en Maureen Schunselaar, Piet en Marian Vriens, Anita Aanraad, Rob van der Ham, Marleen van Crugten, Anton Schenk en Joyce Geijselaars zag het Ritmisch Koor op 22 oktober 1991 het levenslicht.

Meerstemmig

Na de oprichting zagen de koorleden van het eerste uur het ledenaantal snel stijgen. Maar ook op muzikaal gebied maakte het Ritmisch Koor een groei door. ,,Zo zijn we onder leiding van onze dirigent Adrie Konings begonnen met het zingen van meerstemmige muziek. En door de aanwezigheid van een gitarist, een toetsenist en een drummer slaagden we erin om ook lichte muziek in ons repertoire op te nemen,’’ vertelt Anita Aanraad.

Nieuwe kansen

Drieëntwintig jaar lang repeteerde het Ritmisch Koor op woensdagavond in de Rooms-katholieke Petrus- en Pauluskerk. Doordat in november 2014 deze kerk zijn deuren sloot, was het koor gedwongen een ander onderkomen te zoeken. Dat werd gevonden bij SDW in Dinteloord. Ook kwam met de kerksluiting een einde aan de muziekuitvoeringen tijdens kerkelijke gelegenheden. ,,Hoewel de kerksluiting op zichzelf een dramatische gebeurtenis was, bood het ons koor ook nieuwe kansen,’’ vertelt voorzitter Bert Hartman. ,,Doordat wij niet meer strikt aan de kerk verbonden waren, hoefden we ons niet alleen meer toe te leggen op Latijnse gezangen.’’

Festivals

Trad het koor voorheen vooral in een kerkelijke setting op, tegenwoordig verzorgt het koor optredens tijdens korenfestivals. ,,Zo hebben we de afgelopen drie jaar bij Volkoren in  Middelburg opgetreden. En ook aan festivals in Dordrecht en omgeving verlenen we elk jaar onze medewerking. Daarnaast is het Ritmisch Koor vaste gast tijdens het jaarlijkse kerstconcert in de Nederlands hervormde kerk en het tweejaarlijkse Prinslands Kreekfestijn,’’ vertelt Karin Troost, oud-voorzitter en nog altijd trouw lid van het Ritmisch Koor.

Hoogtepunt

Het zilveren jubileum werd vorig jaar al ingeluid met een driedaagse reis naar Duitsland. Tijdens deze reis werden onder andere optredens verzorgd in Trier, Cochem en Bern-Kastel. ,,Voor ons was de reis een heel bijzondere beleving. Nooit eerder hebben we in het buitenland opgetreden. Ons eerste optreden in Cochem ging daarom met wat gezonde spanning gepaard,’’ zegt secretaris Janny de Jong. ,,Hoogtepunt van deze reis was zonder twijfel ons optreden in de kerk van Bern-Kastel. Dankzij de geweldige akoestiek in de oude kerk, slaagden we erin een zeer goed optreden weg te zetten.’’

Jubileumconcert

Het Ritmisch Koor viert zijn zilveren jubileum op zaterdag 22 oktober, precies vijfentwintig jaar na de oprichting, met een feestelijk concert in de Nederlands-hervormde kerk aan de Westvoorstraat in Dinteloord, dat om 19.30 uur begint. Hierbij wordt ook een optreden verzorgd door ‘upcoming star’ Marije Konings, op keyboard begeleid door Hilmar Leujes. Na afloop vindt er in Het Dorpshuis een reünie/

feestavond plaats, waarbij gelegenheid zal zijn om het jubilerende koor te feliciteren en de (oud-)leden te ontmoeten.

Nieuwe leden

Hoewel het Ritmisch Koor al ruim dertig leden telt, zijn nieuwe leden – vooral mannen – van harte welkom. Voor geïnteresseerden is het mogelijk om een maand lang te komen proefzingen. Het Ritmisch Koor repeteert woensdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in de gemeenschappelijke ruimte van SDW, aan de Prinses Irenestraat 1.

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant