Afbeelding
dinsdag 3 januari 2017, 08:45

Burgemeester toost op een kansrijk 2017

STEENBERGEN – Zo’n tweehonderd mensen verzamelden zich gisteren in het gemeentehuis voor de Nieuwjaarsreceptie. Ondernemers, politici, ambtenaren, verenigings- en onderwijsmensen en een enkele ongebonden burger hieven samen het glas op 2017. Een nieuw jaar dat, als het aan burgemeester Ruud van den Belt ligt, in het teken staat van ‘samen kansen pakken’.  Dat geldt ook voor zijn eigen ambtelijke organisatie die zich meer van binnen naar buiten zal gaan richten.

Het was de tweede nieuwjaarstoespraak voor Van den Belt in zijn rol als burgemeester van de gemeente Steenbergen. Een gemeente die het afgelopen jaar vooral heeft gewerkt aan herstel. Nadat 2015 roerig eindigde vanwege het vluchtelingendebat voelde Van den Belt het als zijn verantwoordelijkheid om het positivisme terug in Steenbergen te brengen. “Een uitdaging in een gemeente die zoekende was naar haar identiteit. Voor dit uitgangspunt, ‘verbinding maken’, heb ik me het afgelopen jaar als burgemeester nadrukkelijk ingezet. Dan blijkt ook dat de overeenkomsten vaak groter zijn dan de verschillen.”

Afspraak is afspraak

Vooruitkijkend naar wat 2017, voorspelde de eerste burger een druk jaar. “Wat mij betreft wordt het thema voor 2017 het jaar waarin we kansen pakken. Waarin we onze mening laten horen en aan de slag gaan. Kom maar op met die plannen en initiatieven!”

Het vergt volgens Van den Belt een gedegen toekomstvisie en open vizier. Ook voor zijn eigen ambtelijke organisatie ligt er in dat kader een opdracht. “Wat mij betreft is het belangrijk om ervoor te waken dat je als organisatie niet te veel naar binnen gericht bent.” Samen met het college en de nieuwe algemeen directeur/secretaris Thijs de Jongh zal de leidraad in het nieuwe jaar de vraag “Wat is de bedoeling van ons als gemeentelijke organisatie” zijn.

De illusie dat het daarmee alle inwoners van de gemeente naar de zin gemaakt gaat worden, koestert Van den Belt niet: “Dat kan gewoon niet. Aan ons als gemeentebestuur dan ook de verantwoordelijkheid om daar een weloverwogen beslissing in te nemen en daar ook voor te staan. Afspraak is afspraak en daar mogen we elkaar aan houden.”

Foto’s: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant