vrijdag 24 februari 2017, 14:00

Enthousiasme voor Carnaval onveranderd gebleven (6): Paola van Terheijden

STEENBERGEN – Uit een onderzoek van ‘Compleet Verkleed’ en ‘Happy Cactus’ begin dit jaar blijkt dat het Carnavalsfeest, landelijk gezien, steeds minder populair aan het worden is. Vooral de 35-plussers uit ons land zijn van mening dat het feest zijn beste tijd wel heeft gehad. Aanleiding voor Steenbergse Courant om een aantal lokale ervaringsdeskundigen eens stevig aan de tand te voelen. Hoe hangt de Carnavalsvlag er binnen onze gemeente bij?

Raldal (Welberg), Paola van Terheijden

Als voorzitter en lid van ‘Ontspanning Voor Welberg’ vormt Paola van Terheijden, samen met Peter Raats, het koppel dat zich over de carnavalsactiviteiten ontfermt. Van jongs af aan werd Paola door haar ouders leutig aangekleed en meegenomen naar de carnavalsactiviteiten overdag. ’s Avonds logeerde zij met alle neefjes en nichtjes bij opa en oma, zodat vader, moeder, ooms en tantes het dweilen tot in de vroege uurtjes konden voortzetten. Moeder, tante en oma vormden de basis voor damesclub “de Leutige Volhouwers’. Na een trouwe deelname van 35 jaar aan de ‘Gròòte Streinestadse Optocht’, hebben ook Paola, haar nichtje en later ook de dochter van haar nichtje, zich aangesloten bij de club. Iedere maand werd er geld in de pot gedaan en van het gespaarde bedrag werden de materialen voor de optochtcreaties bekostigd. Wanneer de bodem van de pot te snel in zicht was, werd er door moeder en tante soms zelfs een ‘illegale loterij’ onder vrienden en familie georganiseerd om extra geld te genereren.

“We gingen altijd voor de eerste prijs”, aldus Paola. Een hobby die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een vaste traditie waar we niet onderuit konden en wilden komen. “Ook onze kinderen zijn weer aangestoken met het virus”.

Zoon Rintje is onder Wannes I (John Nijssen) gedurende twee jaar jeugdprins geweest. Voor dit Meerminneke betekent Carnaval: “Het loskomen van de dagelijkse beslommeringen en –sleur, lekker ‘losgaan’ zonder raar aangekeken te worden en onder het genot van een biertje bijpraten met (oude) bekenden”. Paola’s niet te missen Raldalse hoogtepunten zijn het - samen met ‘D’n Dweilberg’ en het Jeugdgevolg SKS - uitdelen van de ‘beterschapsmandjes’ tijdens het OVW-Ziekenbezoek op zaterdag, de uitreiking van de ‘Geveldweil’ en uiteraard de Raldalse optocht op zondag. Met het enthousiasme voor Carnaval op de Raldal zit het volgens de voorzitter nog steeds wel goed, maar de jeugd mag door de volwassenen best wat meer worden aangespoord: “Bundel je krachten, maak met elkaar een leuke creatie en loop gezellig mee in onze optocht. Wat is er leuker dan op je eigen dorp met je creatie door de straten te trekken en daarna met elkaar te dweilen bij Zaal Koch?”.

Uit de Steenbergse Courant