Afbeelding
dinsdag 29 augustus 2017, 19:15

Petje af voor de verkeersregelaar

STEENBERGEN – Deze week en ook vorige week heb ik me behoorlijk verbaasd. Warm weer, een regelmatig brandende zon en daar staat de verkeerregelaar. Zonder parasol, zonder stoel om even te kunnen zitten. En wat blijkt vandaag – zonder aflossing, zonder regelmatige verfrissing – en dat in een temperatuur van boven de dertig graden. Petje af hoor. Maar het is feitelijk te zot voor woorden.

Zojuist even gesproken met verkeersregelaar Ciska Graphorn. Haar dienst zit er voor vandaag op. Het is nu dinsdagavond 19:00 uur. Mevrouw Graphorn startte deze dienst vanochtend om 7:00 uur. Ze stond onafgebroken bij de afsluiting aan de Dinteloordseweg. Er kon nog steeds een lachje af. Al was het vandaag wel erg warm in de verplichte outfit.

“Ik rol straks meteen in bed”

“Ik stond vanochtend om vijf uur op. Vertrokken uit Rotterdam meneer. Zo meteen ga ik nog een collega ophalen en breng die eerst naar huis. Vanavond ben ik om half negen thuis. Dan rol ik van vermoeidheid meteen mijn bed in. Zonder warm eten. Dat is het leven van een verkeersregelaar. Diensten van twaalf uur. Je mag niet zitten, pas zijn er nog wat collega’s op de foto gezet die een beetje hingen. Dat wordt bestraft. Morgen heb ik een dienst bij Utrecht en daarna sta ik nog twee dagen hier”.

Geen schaduw

Geen parasol en op de plek bij de rotonde aan de Afgeslechtedijk ook geen greintje schaduw. En dat in meer dan dertig graden. Dat is toch niet normaal mevrouw?

Ze zwijgt diplomatiek en blijft glimlachen. “Nee, het was geen gemakkelijke dag vandaag. Ik heb slechts één bakje koffie gekregen. Het water dat ik drink betaal ik uit eigen zak. Gelukkig mag ik wat flesjes leggen in de koeling bij de Avia pomp. Wat wel heel leuk is, ik kreeg spontaan een gebakje van de bakker”.

“Ik ben een vrouw, dat scheelt”

Het gedrag van de weggebruikers, hoe is dat? “Hier in het zuiden valt het over het algemeen wel mee. Al is gisteren verderop bij Dinteloord een collega van me bijna aangereden. De politie zou nu komen controleren, maar heb ik de tweede helft van de dag geen controles meer gezien.

Ik ben een vrouw, dat scheelt. Daar wordt iets meer rekening mee gehouden. Ik maak ook nu en dan een dolletje, je ziet hoe ik met de automobilisten omga. De meesten van hen zijn begripvol en tonen respect”.

Onacceptabel gedrag

“Vandaag maakte ik echter wel mee dat er drie motoragenten in burger zich misdroegen. Ze negeerden in eerste instantie mijn stopteken. ‘Ik ben agent. Wij mogen alles’, zo kreeg ik te horen. Ze reden met wel 70-80 kilometer per uur, terwijl hier nu maar 30 mag worden gereden. Ik werd overigens nog bijna door hen aangereden, want ze schoten vervolgens langs me heen, terwijl hier een auto stond die er nog door moest. Daar ben ik boos om, dit kan echt niet. Ik overweeg nog om hierover een klacht in te dienen”.

De afsluiting van de N259 duurt nog tot en met aanstaande maandag 4 september 17:00 uur, aldus de informatie op de verkeersborden. Naar verluidt gaan de werkzaamheden voorspoedig en zou de weg al eerder open kunnen. Er komen echter een paar regendagen aan en het is dus afwachten of dit weer voor vertraging gaat zorgen.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen© Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant