maandag 25 september 2017, 10:00

Vrijwilligers Plusbus laten geen deurbel ongemoeid

STEENBERGEN –Bij een stand van 13.133,58 euro kwam de teller tot stilstand. Het is de definitieve eindstand van de donateursactie voor de Plusbus in 2017. Een indrukwekkend bedrag, opgehaald door de vrijwilligers die jaarlijks met tomeloze inzet en energie langs iedere deur in de gemeente Steenbergen gaan. “We laten geen deurbel ongemoeid,” vertelt coördinatrice Yola Kolle zonder te overdrijven. Het vervoersproject voor ouderen en mensen met een beperking vaart er al bijna vijfendertig jaar wel bij.

Wat ooit begon als een initiatief van de voormalig huisartsen Hermus en Flinkenflögel, is inmiddels een vast gegeven binnen de gemeente Steenbergen. Wie na het horen van de bel de deur opent en een breed glimlachende persoon met klembord en portemonnee op de stoep aantreft, weet over het algemeen al hoe laat het is: tijd om de Plusbus te steunen.

De vele vrijwilligers bezoeken echter niet alleen de woningen binnen iedere kern. Zij kloppen ook aan bij ieder huis in het buitengebied en alle bedrijven binnen de gemeentegrenzen. Het duurt om die reden wel enkele maanden voor de definitieve stand, die over het algemeen rond de dertienduizend euro uitkomt, bekend is.

Als een zonnetje

De opbrengst wordt voornamelijk gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe bus die, uiteraard bestuurd door vrijwilligers, weer goed is voor duizenden ritten tussen de zes kernen die de gemeente rijk is. De huidige Plusbus is nog maar van 2016 en was de twaalfde in rij. Een team van twintig vrijwilligers zorgt er voor dat het project draait als een zonnetje.

Drempel

Hoewel het vervoersproject over gebruikers niets te klagen heeft, is er ruimte voor verbetering. “We merken dat er met name voor de jongere oudere en voor jongeren met een beperking, een drempel ligt,” legt Yola Kolle uit Zij schijnen te denken dat de Plusbus er alleen voor echte ouderen is en dat is absoluut niet het geval. Iedereen die 55 jaar of ouder is óf jonger is maar door een beperking niet van regulier vervoer gebruik kan maken, is meer dan welkom om in te stappen bij de Plusbus. Ik roep iedereen in die doelgroep dan ook aan, het gewoon een keer te proberen en te ervaren hoe makkelijk het is.”

De Plusbus rijdt op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. De Plusbus is te bereiken via 541138 (tussen 09.00 – 11.00 uur). Een reis binnen één zone kost € 1,75 enkele reis. Voor ritten met een extra zone zijn de kosten € 2,25 enkele reis (b.v. van Dinteloord naar Nieuw Vossemeer).

Zoals ieder jaar komen tellers een paar avond bijeen in zorgcentrum Onze Stede om de opgehaalde donaties te tellen. Geen sinecure want er gaan vele kilo’s kleingeld door de handen van de tellers.

Uit de Steenbergse Courant