maandag 25 september 2017, 11:30

Nieuwe ambtenaren maken kennis met hun gemeente

STEENBERGEN – De communicatieafdeling van gemeente Steenbergen laat weten dat er een introductiedag is geweest voor nieuwe medewerkers die vanaf 1 januari dit jaar in dienst zijn gekomen. Daarbij maakten deze ambtenaren niet alleen beter kennis met de eigen organisatie, maar – belangrijk ook – ze maakten ook een rondrit door hun werkgebied. Deze voerde door de zes kernen van de gemeente Steenbergen.

Het eerste deel van de introductiedag zal ook in het verleden vermoedelijk een vast onderdeel van een kennismakingsprogramma zijn geweest. Het tweede deel – de kennismaking met het werkgebied – blijkt een nieuw onderdeel. En dat het gebeurt is een goede zaak. Een veel gehoorde klacht van inwoners is namelijk dat veel ambtenaren van buiten de gemeente Steenbergen komen en vaak niet op de hoogte zijn van tal van zaken binnen de gemeente waarin ze werkzaam zijn. Vroeger kwamen ambtenaren wel uit de gemeente of ze gingen er wonen en zo was er automatisch contact met de gemeenschap. (pv)

Weten wat er speelt

De introductiedag met de uitgebreide rondrit door de kernen Steenbergen, Welberg, Nieuw-Vossemeer, De Heen, Dinteloord en Kruisland is een eerste stap in de goede richting. Volgens de berichtgeving stelt burgemeester Van den Belt: “Onze mensen moeten niet alleen de weg in het gemeentehuis weten, maar vooral ook weten wat er in de samenleving leeft en waar zich het maatschappelijk leven afspeelt. We willen tenslotte van gemeente naar gemeenschap”.

Groot gelijk

En daar heeft de burgemeester groot gelijk in. Het mooiste zou immers zijn dat de ambtenaren deel uitmaken van deze gemeenschap of op zijn minst er een werkelijke belangstelling voor en betrokkenheid bij zouden hebben. Dat eerste is in deze tijd van verminderde honkvastheid helaas vaak niet mogelijk, belangstelling en betrokkenheid zou echter een vereiste moeten zijn. (pv)

Tussenstops

Tijdens de rondrit maakten de ambtenaren een tussenstop bij het Beneden Sas, ‘Het hart van Waterpoort, waar alle toeristische mogelijkheden samenkomen’, aldus de berichtgeving. In Dinteloord werd een tweede stop gemaakt. Hier werd gesproken met het wijkteam dat in deze kern actief is.

‘Weten voor wie we ons werk doen’

“Onze medewerkers moeten weten voor wie we elke dag ons werk doen. Snappen vanuit welke achtergrond inwoners soms reageren op wat er gebeurt en weten wat hen beweegt. Om je daarin te kunnen verplaatsen heb je informatie nodig en een beeld bij hoe het er allemaal uitziet”, aldus Ruud van den Belt.

(berichtgeving vanuit gemeente Steenbergen met redactioneel commentaar van Peter Vermeulen)

Foto: gemeente Steenbergen

Uit de Steenbergse Courant