Afbeelding
woensdag 4 oktober 2017, 07:30

Slag om de Welberg tastbaar dankzij de opa van Meneer Angelo

WELBERG – “Weten jullie van wie dit de opa is?,” vraagt Angelo Somers, voorzitter van de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg. Vragend kijken de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Pius X op de Welberg naar de foto op het digibord. Een onbekende jonge man staart in zwart-wit terug. Onder de foto prijkt een naam: Cornelis de Jong. Ineens valt het kwartje bij een van de leerlingen. “Van meneer Angelo!,” klinkt het door de aula.

Op 3 november organiseert basisschool Pius X voor het eerst een herdenking bij het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg in het dorp. In de maand daaraan voorafgaand krijgen zij op allerlei manieren informatie over de Slag om de Schelde die in Welberg aan 37 inwoners en 50 Canadese militairen het leven kostte. Gisteren stond de eerste activiteit op het programma.

Oorlog voorkomen

Allereerst was Angelo Somers aan de beurt. Hij gaf de leerlingen van groep 5 tot en met 8 een introductie over de Slag om de Schelde, inzoomend op de Slag om de Welberg die het dorp in puin achterliet. Veel belangrijker dan het leren van de geschiedenis is volgens hem wat de kinderen van de Welberg met die wijsheid gaan doen. “Oorlog is niet alleen iets van het verleden. Oorlog kan altijd gebeuren. Of dat hier nog een keer gebeurt, hangt ook af van jullie.”

Tijdens de herdenking op 3 november luiden de kinderen om die reden samen de klok. “Daarmee herdenken we de gevallenen en laten we horen dat we bang zijn dat er nog een keer oorlog komt. Dat willen we voorkomen.”

Veilig heenkomen

Na de pauze gingen de groepen 7 en 8 verder met het verhaal van Cornelis de Jong (33) die tijdens de gevechten rond Welberg dodelijk getroffen werd. Toen de kogels door het dak van het huis van de familie De Jong aan de Welbergsedijk vlogen, besloot het gezin te een veiliger heenkomen te zoeken in de richting van de Groenedijk.

Stempel

Vader, moeder, drie jonge zoons (de vierde, Nis, was op komst) raakten echter middenin de gevechten terecht. Zij zochten dekking aan de slootkant onderaan de dijk. Helaas besloot Cornelis op zeker moment poolshoogte te nemen, stak zijn hoofd boven het maaiveld en werd geraakt door een granaatscherf. Met één kind nog aan de hand en een ander onder de arm kwam er ter plekke een einde aan het leven van de jonge vader. Zijn dood drukte een stempel op de rest van het leven van het vaderloos gezin.

Tranen

Het feit dat het hier de opa van hun eigen meneer Angelo betrof, maakte dat de geschiedenis bijna tastbaar werd voor de leerlingen. Speciaal voor de gelegenheid was Nis de Jong naar de school gekomen om het verhaal van zijn familie te vertellen. Een moeilijk moment voor de 72-jarige die zijn vader nooit gekend heeft. “Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen, met name wanneer ik aan mijn moeder denk die in die jaren na het overlijden van mijn vader haar vier zoons alleen groot heeft moeten brengen.”

Goed luisteren

Angelo Somers voorzitter van de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg drukte de kinderen op het hart “goed te luisteren naar de verhalen van mensen zoals Nis de Jong.” ”Wat mensen toen hier meemaakten, is wat mensen elders in de wereld nu meemaken. Gelukkig is de oorlog op dit moment voor ons verder weg. Juist nu is het echter belangrijk om na te denken over hoe het zover heeft kunnen komen en wat de gevolgen zijn.”

Spelen en lachen

Ook directeur Defrie Tempelaars was diep onder de indruk van het verhaal dat in de aula van zijn school werd verteld. “Terwijl voor mij die vreselijke geschiedenis werd verteld, hoorde ik achter mij de kinderen van nu in vrijheid spelen en lachen op het schoolplein. Dat is dan toch weer mooi.”

Lees in de Steenbergse Courant van aanstaande vrijdag het volledige verhaal van de familie De Jong.

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant