Afbeelding
dinsdag 24 oktober 2017, 13:19

Granaat aangetroffen bij graafwerkzaamheden in Esdoornstraat

STEENBERGEN – Vanochtend is bij graafwerkzaamheden in de Esdoornstraat – vanwege de renovatie van wijk Zuid – een Brisantgranaat aangetroffen. De politie heeft inmiddels de werkzaamheden stilgelegd en is in afwachting van de Explosieven Opruiming Dienst (EOD). Dat kan even duren, want de bomexperts waren op het moment van hun oproep op 120 kilometer van Steenbergen verwijderd.

Volgens politiewoordvoerder Paul Zegers is de granaat op 3 meter diepte gevonden. Het explosief staat op scherp, de ontstekingsbuis is nog aanwezig. Na ontdekking kwam niet alleen de politie een kijkje nemen, ook burgemeester Ruud van den Belt kwam langs en gemeentelijk adviseur Openbare Orde en Veiligheid Jurgen Peys houdt een oogje in het zeil. Overigens is er nog niet echt reden tot paniek. De granaat is onder de graafklep van de graafmachine gelegd.

Volgens Wikipedia is de Brisantgranaat in de jaren tachtig van de negentiende eeuw ontwikkeld. Het is een stalen huls met springstof, staat bekend als een krachtig explosief. De term brisantie verwijst naar het versplinterend effect van de springstof. Bij ontploffing breekt de omhulling in scherven die in het rond vliegen en zo schade toebrengen.

Foto: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant