Afbeelding
vrijdag 27 oktober 2017, 13:00

Engel des doods waart door de straten van Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – “Zal ik anders wat bloed in mijn ogen druppelen?” Geen alledaagse suggestie om tot die ene foto te komen die meer zegt dan duizend woorden. Aangezien het onderwerp van het daaraan voorafgaande interview de Halloweenviering van vanavond in Nieuw-Vossemeer is, is de vraag van organisatrice Janneke Bosters echter alleszins gerechtvaardigd. En bovenal een goed idee, dus hop, lenzen d’ruit en rode kleurstof d’rin. Het geeft wel aan dat het voor de 24-jarige Vosmeerse niet snel te gek is. Zolang het maar een bijdrage levert aan een succesvolle Halloweenviering in het dorp aan het Schelde-Rijnkanaal.

“Ik ben hier geboren en getogen en vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid,” legt Janneke Bosters haar beweegredenen uit. “Als er iets te doen is op het dorp, dan ben ik erbij. En met de organisatie van de Halloweentocht draag ik mijn steentje bij om het ook voor de jeugd leuk te houden hier.”

In de koelkast

Voor de organisatie van het evenement kan zij terugvallen op een flinke groep enthousiaste vrijwilligers. “De groepswhapp ontploft meerdere keren per dag met ideeën die er overheen gaan.” “Geweldig,” vindt zij dat al probeert ze het enthousiasme wel wat te doseren. “Ik hoop dat we ieder jaar een grotere Halloweenviering dan het jaar daarvoor weg kunnen zetten. Sommige ideeën gaan daarom in de koelkast voor volgend jaar.”

Verbranden en mondkapjes

Het organiseren zit Janneke in het bloed. Ze heeft niet voor niets een opleiding en de nodige jaren werkervaring in de animatie. Sinds 2,5 jaar zoontje Siem om de hoek kwam kijken, liggen de banen niet meer voor het oprapen. “Wanneer je een kind hebt, zijn werkgevers bang dat je niet flexibel genoeg meer bent. Dus nu verdien ik mijn geld bij de Spar-supermarkt op het dorp en bij mijn ouders in ’t Wagenhuis. Mijn animatie-passie steek ik in de Halloween.”

Geen goedkope hobby want de aanschaf van materialen betaalt Janneke uit eigen zak. “Gelukkig krijgen we ook veel van de mensen uit het dorp. Toen ik op Facebook zette dat we dit jaar het thema ‘Horror-hospitaal’ hadden, kwamen de verbanden en mondkapjes mij aan alle kanten tegemoet gevlogen.”

De buren

Een voorwaarde om zo’n gruwelijke evenement weg te zetten is dat je zelf een beetje gek moet zijn. “Laatst heb ik een promofilmpje opgenomen voor de Halloweenviering. Toen Siem op bed lag heb ik mezelf geschminkt en in de duisternis van de wc de opname gedaan. Dan moet ik toch echt wel om mezelf lachen.” Dat geldt ook voor de bloederig oogdruppels die een openbaar optreden gedurende enkele uren onmogelijk maken. “Nu maar hopen dat een van de buren me niet zo ziet,” grinnikt het meisje met de rode ogen.

Horror-hospitaal

Vanavond, vrijdagavond 27 oktober, begint de ‘pret’ om 20.00 uur bij ‘t Wagenhuis aan De Hoogte in Nieuw-Vossemeer. Daar krijgen de heldhaftige deelnemers voor vertrek het vreselijke verhaal voorgeschoteld van het horror-hospitaal dat ruim een eeuw geleden op het dorp gevestigd was. Met in de hoofdrol de vriendelijk verpleegster die veranderde in de ‘Zuster from Hell’ na een beet door een bezeten patiënt. Sindsdien maakt zij met name rond Halloween haar opwachting in het normaliter zo vreedzame dorp. Degene die een ontmoeting met haar overleefde, moet nog geboren worden…

Hallowine

Wie zich voorafgaand aan de tocht meldt bij de organisatie via janneke.x@hotmail.com betaalt twee euro voor deelname. Vlak van tevoren aanmelden kost maar een eurootje meer. Nog steeds geen geld dus voor een goed verhaal, een avondje stevig griezelen, een drankje en een snoepje onderweg en een broodje knakworst ter besluit. Speciaal voor ouders die met smart wachten op de terugkeer van hun heeft ’t Wagenhuis een verdovend  glaasje Hallowine koud staan.

De minimum leeftijd om mee te doen met de Spooktocht is 10 jaar, de bovengrens is op 18 jaar gesteld. Deelname is uiteraard geheel op eigen risico. Ouders zijn welkom om mee te lopen maar het hoeft niet. De gehele tocht neemt 1 á  1,5 uur in beslag.

Stuipen op het lijf

Voor kinderen die te jong zijn om mee te doen met de Spooktocht maar wel van een griezelig feestje houden, heeft In4outdoor een nieuwe Halloween-activiteit bedacht. Vanaf 18.00 uur zijn de allerjongste griezelfans van harte welkom in het outdoor-activiteitencentrum aan de Boerengorseweg. Wie wil, mag verkleed komen en kan bij aankomst lekker eng geschminkt worden. Vervolgens knutselen de kids hun eigen griezeltocht in elkaar en mogen daar om 19.30 uur hun ouders de stuipen mee op het lijf jagen. Aanmelden voor de kinderactiviteit kan via info@in4outdoor.nl. Kosten: drie euro per persoon.

Foto’s:

- Met bloeddoorlopen ogen wacht Janneke Bosters op de avond dat de onderwereld zich manifesteert in het normaal zo vreedzame Nieuw-Vossemeer.

- Ook in 2016 bewogen de vreemdste figuren zich rond door de straten van het dorp van Merijntje Gijzen.

Door Dasja Abresch

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant