zondag 3 december 2017, 10:00

Hotel-Brasserie ‘De Kaai’ breidt hotelkamers uit

STEENBERGEN – Hotel-Brasserie De Kaai breidt uit. Hoewel het jonge bedrijf pas sinds maart 2017 hotelgasten ontvangt, merken de eigenaren Johan Bosters, Ewout van den Berg en Ronald van der Sandt nu al dat de vraag groter naar kamers is dan hun aanbod. Toen drie maanden geleden het naastgelegen pand (waarin nu nog sportshop Heshof is gevestigd) beschikbaar kwam, hakten zij de knoop door. Na een stevige verbouwing zullen in het voorjaar van 2018 vijf extra hotelkamers aan De Kaai toegevoegd worden.

“We hebben geen grootheidswaanzin maar pakken wel onze kansen,” aldus Van den Berg. “Zo vaak gebeurt het niet dat het pand naast je vrijkomt. We hadden graag gezien dat er zich een winkel in vestigde, maar het staat inmiddels al drie maanden te huur dus zo hard loopt dat niet. Bovendien denken wij dat we echt wat toevoegen aan het centrum. De mensen die bij ons verblijven trekken toch ook de stad weer in.”

Kruisbestuiving

Ook het verhogen van het rendement van de combinatie hotel-brasserie speelde mee bij de keuze. “Het is natuurlijk een kruisbestuiving,” vertelt Johan Bosters. “Hotelgasten eten in het hotel, doen er een drankje, etcetera. Hoe meer gasten er ’s ochtends aan het ontbijt zitten, hoe meer het ons oplevert. De hoeveelheid werk en inzet van personeel blijft nagenoeg gelijk waardoor de kosten lager worden en de opbrengst hoger.”

Minder-validen

Voordat de eerste gast welkom geheten kan worden in de dependance, moet er nog het nodige gebeuren. Aan de binnenkant komen vijf ruime hotelkamers met eigen sanitair. Een van de kamers is geschikt voor minder-validen. Twee van de kamers kunnen gekoppeld worden zodat er een familiekamer ontstaat. De dependance kent alleen kamers; alle overige hotelfuncties blijven gecentreerd in De Kaai.

Feestje bij de buren

Ook de buitenkant krijgt een opfrisbeurt. De pui wordt vervangen en het aanzicht van het pand krijgt dezelfde stijl als het hoofdgebouw. Ingrijpende werkzaamheden die desalniettemin vlot kunnen verlopen. Het echte wachten is op de vergunning. De procedure duurt officieel 26 weken. “Dat is wel een ergernis,” geeft Van den Berg toe. “Het is mij niet duidelijk waarom dat niet sneller kan.” “Maar,” vult Bosters aan, “de gemeente Steenbergen doet er alles aan om het proces sneller te laten verlopen, daar hebben we niets over te klagen.”

Voorafgaand aan de opening houden de drie heren nog een ludieke actie. “Vorig jaar hebben we tijdens de carnaval een grote tent aan ons feestzaaltje gezet. Nu hebben we een heel pand leeg staan dus vieren we het feestje ‘bij de buren’”.

Samenwerking

In september 2016 opende De Kaai de deuren van het restaurant; een half jaar later ging het hotel in bedrijf. De drie exploitanten kijken terug op een bewogen maar bevredigend eerste jaar. “Toen we begonnen werd ons verteld dat de mensen in Steenbergen niet lunchen. Door het aanbod te creëren ontstond echter de vraag.”  Ook tijdens het diner zijn de tafels van de brasserie goed bezet en de hotelkamers kennen een hoge bezettingsgraad. Door de week verblijven er tijdelijke werknemers van bedrijven uit de regio. Gedurende het seizoen zijn de bedden in het weekend bezet door toeristen. “Onze prijs is goed, zowel van de kamers als in het restaurant. De haven trekt duidelijk publiek. “ De samenwerking met concullega’s in de regio is volgens het drietal buitengewoon. “Wanneer wij geen plek hebben nemen we contact op met ‘De Wallevis’ of ‘Thuis!’ in Dinteloord en andersom geldt dat hetzelfde.”

Van der Valk?

“We begrijpen daarom niet waarom onze bestuurders en ondernemers zo gebrand zijn op de komst van een groot hotel langs de A4,” merkt Van den Berg op. “Daardoor durven lokale ondernemers niet uit te breiden. Er wordt aan de ene kant door onze bestuurders hard geroepen dat zij toerisme en recreatie lokaal willen versterken en aan de andere kant roepen ze dat ze een ‘Van der Valk’ willen. Dat is raar en tegenstrijdig.”

Ewout van den Berg, Johan Bosters en Ronald van der Sandt poseren voor de huidige sportshop Heshof waar over enkele maanden de uitbreiding van hun hotel in is gevestigd. Op de bouwtekening zijn de vijf kamers al klaar. Nu eerst de vergunning nog.

Door Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant